جراحی حنجره : سرطان حنجره ، دلایل و مراقبتهای بعد ازجراحی

حنجره از ارگان تولید کننده صوت در بدن است و گذرگاه هوایی است که ما بین بخش تحتانی حلق و تراشه واقع شده ‌است. گاهی پیش می آید که افراد از این ناحیه دچار مشکل می شوند (مانند بیماری لارنژیت ، سرطان حنجره و …)و نیاز به عمل جراحی پیدا می کنند ، که بعد از عمل جراحی باید یک سری نکات ضروری را رعایت کنند.

عمکلرد حنجره :

حنجره در قسمت مرکزی گردن قرار دارد. تولید صدا و محافظت راه هوایی از برگشت مواد غذایی و سایر مواد به داخل مجاری هوایی بر عهده حنجره می باشد.

حنجره تولید صوت می‌کند. زمانی‌که حرف می‌زنید، تارهای صوتی شما محکم بسته شده و بسیار به هم نزدیک می‌شوند. هوا از ریه به لابه‌لای آنها رانده شده و باعث لرزش آنها می‌شود. این اتفاق باعث ایجاد صوت شده و زبان، لب‌، و دندان‌ها، این صدا را تبدیل به واژگان می‌کنند. سرطان در سلول‌ها که تشکیل دهنده اصلی بافت هستند تشکیل می شود. بافت‌ها اعضاي بدن را می‌سازند.

سرطان حنجره به علت تغییر در پوشش حنجره به وجود می آید که این تغییر از تحریک طولانی مدت حنجره ناشی می شود.

سرطان حنجره

هیچ‌کس علت دقیق به‌وجود آمدن سرطان حنجره را نمی‌داند. پزشکان به‌ندرت می‌توانند توضیح دهند که چرا یک فرد به این بیماری مبتلا می‌شود ولی دیگری نمی‌شود. اما ما به یقین می‌دانیم که سرطان گلو و حنجره مسری نیست، كساني كه دارای عوامل خطرزای خاص هستند به نسبت دیگران بیش‌تر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
خشونت صدا شایعترین علامت بیماری های حنجره است.
در صورت تداوم خشونت صدا به مدت بیش از دو هفته حتما باید معاینه حنجره توسط پزشک متخصص گوش و حلق و بینی به عمل آید. بیماریهای مختلفی می توانند حنجره را تحت تاثیر قرار داده و موجب بروز خشونت صدا و تنگی نفس شوند. بسیاری از آنها برای درمان نیاز به عمل جراحی دارند و پس از عمل نتایج رضایت بخشی حاصل می شود

علايم سرطان حنجره

علايم و شكايات مرتبط با سرطان حنجره عبارتند از : گرفتگي صداي مداوم يا پيشرونده ، اشكال در بلع ، گلودرد مداوم يا درد در زمان بلع ، اشكال تنفس ، درد گوش ، توده گردن.
هر شخص با هريك از شكايات فوق الذكر بايد توسط يك متخصص گوش و حلق وبيني بررسي شود.

عوامل خطرزا

سرطان حنجره اکثر اوقات در افراد بالای 55 سال اتفاق می‌افتد.

– جنسیت: مرد‌ها چهار برابر بیش‌تر از زنان در خطر ابتلا به سرطان حنجره هستند.

– استعمال دخانیات: سیگاری‌ها بسیار بیش‌تر از غیر سیگاری‌ها در معرض ابتلا به سرطان حنجره هستند.این خطر برای سیگاری‌هایی که الکل زیاد مصرف می‌کنند بیش‌تر است.

– الکل: افرادیکه که الکل مصرف می‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند بیش‌تر از غیر‌الکلی‌ها در معرض ابتلا به سرطان در ناحیۀ حنجره هستند. این خطر با میزان الکل مصرفی افزایش پیدا میکند. اگر فرد علاوه بر الکل، دخانیات نیز مصرف کند، خطر ابتلا نیز افزایش پیدا می‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند.

– پیشینۀ خانوادگی سرطان سر و گردن: تقریباً یک نفر از چهار نفری که یک بار دچار سرطان سر و گردن شده‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند، برای بار دوم هم به سرطان سر و گردن اولیه دچار می‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند.

– شغل: کارگرانی که در معرض بخار اسیدسولفوریک و یا نیکل هستند خطر ابتلا به سرطان ناحیۀ حنجره در آنها بیش‌تر است. همچنین، کار کردن با پنبه نسوز می‌تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. کارگرانی که با پنبه نسوز سروکار دارند بایستی از قوانین ایمنی و کار پیروی کنند تا مانع استنشاق رشته‌های پنبه نسوز شوند.

– عامل خطرزای دیگر داشتن بیماری ریفلاکس Reflux Disease است که باعث می‌شود اسید معده به داخل مری برگردد.
البته اکثر كساني که دارای این عوامل خطرزا هستند مبتلا به سرطان حنجره نمي‌شوند. اگر نگران احتمال ابتلا به سرطان حنجره هستید، بایستی نگرانی خود را با پزشک در میان بگذارید، او ممکن است شیوه‌هایی را براي کاهش خطر ابتلا به این بیماری و برنامۀ مناسبی را براي انجام معاینات عمومی به شما توصيه كند.

درمان سرطان حنجره

درمان سرطان حنجره شامل جراحي ، راديولوژي ، شيمي درماني يا تركيبي از اين درمانهاست. بخاطر داشته باشيد كه سرطان حنجره در اكثر موارد يك بيماري قابل پيشگيري است ، زيرا عوامل اصلي آن مرتبط با رفتارهاي قابل تغيير هستند. از مصرف دخانيات و الكل خودداري نماييد.

جراحی حنجره

عملی است که طی آن پزشک با استفاده از یک چاقوی کوچک جراحی و یا لیزر و در حالی‌ که بیمار بیهوش است غده یا بافت سرطانی را خارج می‌کند. زمانی ‌که بیماری نیاز به جراحی دارد، نوع عمل اساساً بستگی به اندازه و محل دقیق تومور دارد.
انواع مختلفی از برداشتن حنجره (لارینژکتومی) (جراحی جهت برداشتن بخشی و یا تمامی حنجره ) وجود دارد :
برداشتن کامل حنجره : جراح تمام حنجره را خارج می ‌کند.

برداشتن یک‌‌‌‌‌‌‌‌‌ طرفه ی حنجره : جراح قسمتی از حنجره را خارج می ‌کند.

برداشتن حنجره فوق گلوت : جراح، قسمت بالای دهانه حنجره- قسمت فوقانی حنجره – را خارج می ‌کند.

کوردکتومی : جراح یکی و یا هر دو تار صوتی را خارج می ‌کند.

جراح گاهی غدد لنفاوی گردن را نیز خارج می‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند. به این نوع جراحی برداشتن غده لنفاوی می‌ گویند. جراح ممکن است تیروئید بیمار را نیز خارج کند.

مراقبتهای بعد از جراحی

تغذیه مناسب بعد از جراحی حنجره :

• تا چند روز بعداز عمل به شما اجازه خوردن و آشامیدن نمی دهند و تغذیه با مایعات وریدی و یا لوله معده و یا از راههای دیگری استفاده می کنند.
• سپس تغذیه با مایعات خوراکی شروع می شود ، چون بهتر می توان آن را فرو برد.
• غذا را به خوردن کم و دفعات مکرر بخورید و غذا را به قطعات کوچکتر تقسیم کنید.
• در وضعیت نشسته غذا بخورید و یک ساعت بعد از آن نیز در این وضع بمانید.
• از خوردن غذای شیرین بپرهیزید از خوردن غذاهای خیلی سفت و ادویه دار تا زمان بلع طبیعی خودداری کنید.
• غذاها را خوب بجوید تمرینات جویدن و بلعیدن برای افزایش قدرت ماهیچه های فک خوب است.

رعایت مسائل بهداشتی و ایمنی برای افرادی که جراحی حنجره انجام داده اند :

• در هنگام حمام کردن از گردن بند پلاستیکی استفاده شود یا با دست روی استوما را گرفته تا آب واردش نشود و راه تنفس بسته نشود.
• از شنا کردن خودداری شود.
• از صابونهای معطر اجتناب شود.
• در معرض مستقیم سرما و خشکی هوا قرار نگیرید ، چون باعث خشکی مخاط و سرفه می شود.
• سیگار نکشید.
• گرد و غبار غلیظ به حلق نرسانید.
• از اسپری و پودر در محل استوما استفاده نکنید.
• هنگام تراشیدن موی سر و صورت توجه شود تا از ورود مو به استوما پرهیز شود.

بهداشت دهان :

مسواک زدن و شستشوی دهان برای پیشگیری از بوی بد دهان و عفونت چندین بار در روز انجام شود.
همچنین در طول روز از آب و مایعات بدون قند استفاده کنید.

از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)

مطالب مرتبط :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up