اسکارآکنه تورفتگی های که ناشی ازجوشهای عمیقی است که دربعضی موارداین چالها سطحی ودربعضی موارد عمقی میباشد. هرچه اسکارها سطحی تر باشد پر کردن و صاف کردن آن آسان تر و سریعتر وهرچه اسکارها عمیق تر باشند صاف تر کردن آنها دشوارتر ونیاز به زمان بیشتری دارد.
جهت درمان اسکارآکنه قبلا به این شکل بود که بایداول جوش فعال را متوقف می کردیم و وقتی مطمين می شدیم که بیمار،حداقل جوش عمیق نزند و بعد اقدامات لازم جهت صافترکردن فرو رفتگی ها را شروع می کردیم ولی با پیشرفت دستگاه های لیزر امروزه میتوانیم همزمان با بهبود آکنه فعال فرورفتگی های آن را هم صاف کرد.
روش های درمان
1- میکرودرم ابژون
در درمان جای جوش به کمک دستگاه میکرودرم ابرژن لایه های سطحی پوست برداشته ميشود بطوريكه پوست زخم نشود و هرچه اسکارها عمیق تر باشند به تکرار بیشتری نیاز دارد. تکرار آن میتواند هر 2 یا3 هفته یکبار باشد.ولی این روش جهت جای جوش بسیارعمیق توصیه نمی شود، زيرا نتيجه مطلوبى حاصل نميشود. دراین روش جوش فعال و تیرگی محل جوش ها نیز بهبود می یابد ،همچنین منافذ باز بسته تر شده و همزمان اسکارها سطحی تر می شوند و پوست صافتر بنظر مي رسد.این روش یک کار فیزیکی بوده و اگردرست انجام شود، تقريبا هیچ عارضه ای ندارد وفرد میتواند بلافاصله به محل کار خودبرگردد.
2- IPL
IPL ليزرنیست ولی اصطلاحا به آن لیزر گفته می شود، کلاژن سازی پوست تحریک میشود و اسکارها سطحی تر می شوند و با تکرار آن پوست صاف می شود. ضمن اینکه ، کمک به بستن منافذ ، قرمزی جای جوش را نیزو کاهش می دهد.این روش نیزعارضه خاصی ایجاد نمی کند وفرد بلافاصله به کار روزمره خود ادامه می دهد.IPL بهترين روش درمانى براى جاى جوشهايى كه هنوز رنگ قرمز و تو رفتگى مختصر نيز دارند محسوب ميشود.( بدون نیاز به پانسمان ).این روش همچنین میتواند جوشهای فعال و التهابی را نیز بهبود بخشد و سبب میشود طول مدت درمان کوتاه گردد تا حدی که بیمار را از مصرف همزمان آنتی بیوتیک بی نیاز نماید.
3- لیرزCO2
جهت انجام اين نوع ليزر بهتر است جوش فعال قبلا درمان شده باشد و فرد تقریبا هیچ جوش فعال و التهابی روی صورت نداشته باشد. دراین روش بیحسی موضعی نياز است. این نوع از ليزر به مهارت و تجربه زیاد پزشک نیاز دارد. بیمار پانسمان میشود که تا 10 روز ادامه دارد و پس از آن پوست صاف تر و صورتی رنگی ایجاد می شود که این قرمزی پوست می تواند از 1 تا چند ماه ( 3-2 ) دامه یابد و پس از آن کاملا از بین می رود و پوست یکدست وهم رنگ می شود که حتما باید دراین روش پس ازبهبودی زخم ها از ضد آفتاب استفاده شود تا محل زخم ولیزر شده تیره نشود. این روش دردستان ماهر طی یک جلسه حدود%60تا80% بهبودی (صاف شدن فرورفتگی) دارد، كه البته باز در فرورفتگيهاى سطحى و متوسط نتايج خيلى بهتر است و در اسكارهاى عميق درصد بهبودى كمتر است . نکته مهم در لیزر پوست این است که بهبود، اسکارها بستگی به عمق آنها دارد.اسکارهای سطحی تقریبا کاملا صاف میشوند ولی جای جوش عمیق تر فقط 60% بهبودی دارند ولی فرد می تواند پس از 6 ماه لیزر را مجدد انجام دهد. یا اینکه از روش های میکرودرم ابرژن وjplو لیزر فرکشنال جهت بهبودی بیشتر استفاده نمایند.
ازعوارض دیگرلیزر co2به جزقرمزی میتواند pip باشد که آن تیره شدن محل لیز شده است که بیشتردرافراد، خیلی تیره ویا کسانی که زیاد درمعرض آفتاب قرار می گیرند رخ میدهد. که درصورت بروزاین مشکل می توان با میکرودرم ابرژن و دارو آنرا از بین برد. پس از به بازار آمدن لیزرهای فرکشنال co2 استفاده از لیزر co2 بسیار کاهش یافته است.
لیزر فرکشنال CO2
جدیداً دستگاه لیزر فرکشنال CO2 بدلیل اینکه شرایط نسبتا دشوار لیزر CO2قبلی را ندارد و فرد لیزر شده میتواند بعد از لیزر به کارهای روزمره خود ادامه دهد از محبوبیت خاصی بهره مند شده است.در این روش بدون نیاز به تزریق ماده بی حسی منطقه مورد نظر لیزرمی شود و لی پوست دچار زخم یا ترشح نمیشود و د نتیجه نیاز به پانسمان ندارد .قرمزی مختصری به مدت 5 تا 6 روزایجاد می شود که پس از آن هیچ گونه آثاری از لیزر باقی نمی ماند.این لیزر عوارض احتمالی لیزرCOرا نداردو pip ایجاد نمیکند. این روش درمانی نیاز به تکرار ماهیانه دارد و بسته به عمق اسکار (فرورفتگی) بین 3 تا 6 جلسه نیاز است.جهت کسب نتایج بهتر افرادی که اسکارهای سطحی دارند کاندیدای مناسب تری برای این لیزر هستند و.افراد با اسکارهای عمیق بهتر است از لیزر CO2معمولی ویا روشهای ترکیبی استفاده کنند.
ساب سیژن
در درمان جای جوش پس از بيحس كردن ، چسبندگى پوست به بافت های زیرین توسط سوزن مخصوصی جدا می گردد چون پوست از لايه زيريت خود جدا ميشود ،سطح آن آزاد شده ودر نتیجه ظاهرا عمق اسکارهای عمیق کمتر می شود . زخم والتهاب زیر اسکارها خود محرک کلاژن سازی است وبا ساخت کلاژن بیشتر عمق اسکارها پرشده وصاف تر می شود . در صورت نیاز این روش را می توان دوباره تکرار کرد . اين روش را ميتوان با پى آر پى تركيب كرد و ميزان كلاژن سازى را افزايش داد،. همچنين اين روش را توام با ليزر فركشنال نيز انجام مى دهند و نتايج بهتر بدست مى آورند. .
تزریق چربی
در بعضی اسکارهای عمقی که تورفتگی زیاد است مىتوان با استفاده از چربی که از خود فرد گرفته می شود ودر درون اسکار ها تزریق می گردد ظاهر اسکار را پروصاف تر نمود .همچنين پزشك مى تواند روى ناحيه اسكارها را نيز ليزر كند و يا در صورت امكان پى آر پى با غلظت مناسب پلاكت حدا اقل سه برابر نرمال در ناحيه أسكار تزريق كند و نتائج خوبى در يك جلسه بدست آورد.
پیشگیری از جوش زدن
هرچند راه قطعی برای پیشگیری از آکنه یا جای جوش وجود ندارد، با رعایت موارد زیر می شود، میزان بازگشت پذیری جوش ها را کاهش داد:
– پاک کردن آرایش، قبل از خوابیدن.
– دوش گرفتن بعد از ورزش و یا عرق کردن شدید.
– اجتناب از آرایش غلیظ.
– شستن آرام پوست و استفاده از شوینده های معتدل
عوامل تشدید
1- بهداشت پوست: جای جوش بخاطر آلودگی و کثیفی پوست بوجود نمیآید. ماده موجود در نوک جوشهای سرسیاه را چربی خشک شده و سلولهای مرده تشکیل میدهند که منفذ خروجی فولیکول مو را مسدود کردهاند. برای مراقبت طبیعی از پوست، روزی دو بار صورت خود را با صابون ملایم و آب ولرم بشویید. شستشوی زیاد ممکن است سبب بدتر شدن آکنه شود. شستشوی مرتب سر با شامپو نیز توصیه میشود. اگر موهای شما چرب هستند، شاید لازم باشد که دفعات شستشو را افزایش دهید. متخصص پوست میتواند در انتخاب شامپو و صابون مناسب به شما کمک کند.مردانی که مبتلا به آکنه هستند، باید هم ریش تراش برقی وهم تیغ را امتحان کنند و هر کدام را که راحت تر است و جوش کمتری ایجاد میکند، انتخاب نمایند. اگر شما از تیغ استفاده میکنید، قبل از اصلاح، موی صورتتان را کاملاً با آب گرم و صابون شسته و نرم کنید و سپس از خمیر ریش برای اصلاح استفاده کنید. برای جلوگیری از زخمی شدن جوشها، ریشتان را خیلی از ته نتراشید. صورتتان را فقط وقتی که واقعاً لازم است اصلاح کنید. همیشه تیغ نو و تیز بکار ببرید.
2 – رژیم غذایی: غذاهایی که میخورید نقشی در ایجاد آکنه ندارند. متخصصین پوست در مورد اهمیت رژیم غذایی در درمان جای جوش عقاید متفاوتی دارند اما مسلم و قطعی است که رعایت یک رژیم غذایی شدید و سخت هیچ تأثیری در بهبود آکنه شما نخواهد داشت. از سوی دیگر، بعضی از مردم دریافته اند که بعضی از غذاها باعث بدتر شدن آکنه در آنها میشوند. در این صورت، از خوردن این گونه غذاها باید اجتناب کرد. بخاطر داشته باشید که در قضاوت عجله نکنید. آکنه به خودی خود فراز و نشیبهای زیادی دارد و گاهی بدتر و گاه بهتر میشود. داشتن یک رژیم غذایی متعادل حاوی کلیه مواد غذایی لازم برای رشد، بخصوص در سنین نوجوانی و جوانی از اهمیت زیادی برخوردار است.
3 – نور خوشید: برنزه شدن پوست میتواند آکنه را مخفی کند ولی فواید آن زودگذر است. از سوی دیگر نور خورشید موجب پیری زودرس پوست شده و میتواند به پیدایش سرطان در پوست منتهی شود، لذا باید از تماس زیاد با نور خورشید، استفاده از چراغهای خورشیدی، آفتاب سوختگی و برنزه شدن زیاد برحذر باشید. بهتر است از یک ضدآفتاب مناسب برای پوستهای آکنهای استفاده کنید.
4 – فرآوردههای آرایشی: اگر از کرم پودر یا کرم مرطوب کننده استفاده میکنید به دنبال آنهایی باشید که فاقد چربی (Oil-Free) هستند و تنها به اینکه پایه آبی (Water-Based) داشته باشند، اکتفا نکنید. فرآوردههایی را انتخاب کنید که غیرآکنه زا (Non-Acnegenic) و غیر کومدون زا (Non-Comedogenic) باشند.
هر شب مواد آرایشی را با آب و صابون (و اگر صابونها پوستتان را خشک میکنند، با شیر و لوسیون مناسب پوستهای آکنهای) از روی پوستتان پاک کنید.یک لوسیون پوشاننده با رنگ ملایم (فرآوردههایی که قرمزی، التهاب و جای آکنه را میپوشانند)، میتواند به خوبی و در نهایت سلامت ضایعات پوستتان را از نظرها مخفی نگه دارد. برای این منظور پوردهای مایع با پایه بدون روغن (Oil-Free) مناسب هستند.در موقع استفاده از فیکساتورها، اسپری های و ژلهای مو، صورتتان را بپوشانید. در صورت پاشیده شدن اسپری یا ژل مو بر روی پوست صورت، ممکن است بدلیل حساسیت به مواد آرایشی آکنه بوجود آید.
از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)