عصب کشی یک روش درمانی است که در صورت متورم شدن، ایجاد عفونت، یا مردن ناحیه پالپ دندان مورد استفاده قرار می گیرد. ناحیه پالپ یک بافت نرم در مرکز دندان است که از اعصاب، رگ های خونی، و بافت اتصالی تشکیل شده است. ساقه پالپ یک بخش میان تهی در مرکز دندان است که در آن بافت پالپ وجود دارد و این بافت به کانال هایی در پایین ختم می شود که تا ریشه های دندان و استخوان اطراف آن ادامه پیدا می کند. بعضی دندان ها بیش از یک کانال ریشه دارند، اما همه دندان ها حداقل دارای یک کانال ریشه هستند.
چرا درمان ریشه دندان باید انجام شود ؟
اگر عصب و عروق خونی دندان عفونی شوند این عفونت ممکن است از طریق کانالهایی که در داخل ریشه دندان هستند پخش شود که میتواند ایجاد آبسه کند.
آبسه یک قسمت ملتهب است که محل تجمع چرک میباشد و میتواند باعث تورم بافتهای اطراف دندان شود.علائم یک آبسه دندانی از یک درد گنگ تا درد بسیار شدید و یا حساسیت دردناک دندان در هنگام جویدن متغیر است.
اگر درمان ریشه انجام نشود عفونت پخش خواهد شد و دندان باید کشیده شود.
آیا این درمان برای بیمار دردناک و مشکل است ؟
خیر . معمولا از بیحسی موضعی استفاده میشود و بیمار احساسی شبیه به یک ترمیم معمولی دارد
مراحل درمان:
مرحله اول: برداشتن ترمیم یا روکش دندان
مرحله دوم: تخلیه مواد پر کردگی داخل کانال و اصلاح نواقص درمان اولیه
مرحله سوم: تمیز و ضد عفونی کردن کانالها
مرحله چهارم: پر کردن مجدد کانالها با مواد جدید
چند جلسه وقت براي درمان ريشه دندان لازم است؟
معالجه ريشه اکثر دندانها را مي توان در يک جلسه انجام داد ولي بعضي از دندانها ممکن است به دو يا چند جلسه زماني نياز داشته باشند که در اين موارد دندانها در پايان جلسات معمولاً پانسمان موقت مي گردند.
موفقيت درمان چقدر است؟
در صورتي که درمان ريشه بطور کامل و استاندارد انجام شود از موفقيت بالائي برخوردار است.
چه عواملي باعث عدم موفقيت در درمان ريشه مي گردد؟
علاوه بر اشکالات تکنيکي و اتفاقات حين کار، انحناي زياد ريشه ها، وجود کانالهاي جانبي، دفاع بدن و … ممکن است معالجه ريشه دندان را بخطر اندازد.
آيا اگر عصب درآورده شود، دندان مي ميرد؟
خير، دندان بعد از معالجه ريشه(عصب) هنوز زنده مي ماند چونکه تغذيه خارجي آن از سمت بافتهاي در برگيرنده هنوز ادامه دارد. البته اين زنده ماندن به معناي آن نيست که دندان مثل ديگر دندانها به تحريکات حرارتي و الکتريکي پاسخ مثبت دهد.
آيا دندان بعد از معالجه ريشه تيره مي شود؟
سابقاً دندانهايي كه درمان ريشه مي شدند به مرور تيره تر مي گشتند، ولي امروزه با پيشرفت هاي تكنيكي احتمال اين تغيير رنگ ناچيز بوده و اگر اتفاق افتاد، نيز با استفاده از روشهاي سفيد كردن و يا روكش هاي چيني و لامينت مي توان با آن مقابله كرد.
بعد از درمان ريشه، تاج دندان چگونه و با چه موادي بايد ترميم شود؟
نحوه ترميم تاج دندان بستگي به نسج باقيمانده و دندان مبتلا دارد. در دندانهايي كه متحمل نيروهاي سنگين جويدن هستند و يا پوسيدگي آنها شديد بوده توصيه مي گردد كه با ترميم هاي مطمئن تري چون روكش هاي فلزي و چيني بازسازي شوند.
اگر درمان ريشه دندان شکست خورد، درمان بعدي چيست؟
اکثر دندانهايي که معالجه ريشه آنها با عدم موفقيت همراه شده را مي توان با جراحي هاي اندودونتيکس نجات داد. دندانپزشک بعد از بيحس نمودن، لثه دندان را به آرامي کنار زده و اقدام به قطع انتهاي ريشه نموده و آن را از انتها نيز ترميم مي: ند و دوباره لثه را مي دوزد. آيا فقط ممکن است پوسيدگي بسيار وسيع بوده و قسمت اعظم آن نيز از بين رفته باشد و درد نداشته باشد و يا در اثر ضربه حتي در سالهاي دور، پالپ آن مرده، ولي دردي نداشته باشد. عدم وجود درد دال بر نفي بيماري پالپ و يا عدم نياز به درمان نمي باشد.