در افراد مبتلا به دیابت نوع 1، پانکراس نمیتواند انسولین تولید کند. این هورمون حیاتی به سلولهای بدن کمک میکند قند را به انرژی تبدیل کنند. بدون انسولین، قند در خون جمع شده و ممکن است به سطح خطرناکی برسد. افراد مبتلا به دیابت نوع 1 برای اجتناب از عوارض خطرناک، باید در تمام طول عمر برخی از اشکال انسولین را مصرف کنند.
نشانه ها
تشنگي بيش از حد
افزايش تعداد دفعات ادرار(تكرر ادرار)
كاهش وزن
خستگي واحساس از دست رفتن انرژي
تاري ديد
خشكي وخارش پوست
عفونتهاي عود كننده مانندبرفك٬عفونتهاي دستگاه ادراري وعفونتهاي پوستي
از بين رفتن حس بخشهاي انتهايي اندامها يا احساس گزگز ومورمور در آنها
چه افرادی به دیابت نوع 1 مبتلا میشوند؟
دیابت نوع 1 میتواند در هر سنی ایجاد شود، اما دو سوم از موارد جدید ابتلا به دیابت، در افراد زیر نوزده سال تشخیص داده میشود. ظاهراً دو اوج در سن شروع دیابت وجود دارد. اول در اوایل کودکی و دوم در طول دوره بلوغ. ابتلا به دیابت نوع 1 در مردان و زنان برابر است اما در سفید پوستان نسبت به نژادهای دیگر شایعتر است. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، دیابت نوع 1، در مردم افریقا، آسیا و بومیان امریکایی نادر است.
عامل دیابت نوع 1 چیست؟
قابل ذکر است که هرچند دلیل اصلی ابتلاء به دیابت نوع 1 نامعلوم است، ولی در اکثر افراد مبتلا، سیستم ایمنی بدن که بطور اغلب با باکتری ها و ویروس های خطرناک مبارزه می نماید. اشتباها شروع به نابود کردن سلول های سازندهی انسولین (islet) درون پانکراس می کند. ژنتیک و ویروسهایی خاص ممکن است عامل این واکنش غیرعادی سیستم ایمنی باشند. در ادامه بعضی از عواملی که می توانند در ابتلاء به این بیماری موثر باشند، بیان می کنیم:
– داشتن عوامل ژنتیکی
– داشتن سابقه خانوادگی
– منطقه جغرافیایی
– بعضی از ویروس ها
– نوشیدن زودهنگام شیرگاو(یکی از منابع معمول ویتامین D ) در کودکی با افزایش خطر ابتلاء به دیابت نوع یک ارتباط دارد.
درمان
* درمان ديابت وابسته به انسولين
هدف از درمان اين است كه قند خون را تا حدامكان به ميزان طبيعي (100 -70 ميلي گرم در دسي ليتر) نزديك كنيم، به اين ترتيب پيشرفت عوارض درازمدت ديابت كه نتيجه آسيب رسيدن به بعضي از اعضاي بدن است،كند يا متوقف مي شود وشخص مي تواند به زندگي عادي وطبيعي خود ادامه دهد. براي اينكه قند خون به ميزان طبيعي برسد و در همان محدوده باقي بماند،لازم است كه انسولين مورد نياز بدن،روزانه از طريق تزريق تامين شود،بخاطر داشته باشيد كه انسولين قند را از خون به سلولهاي بدن منتقل مي كند،بنابراين كنترل ديابت در واقع عبارت از ايجادتعادل بين غذا،فعاليت بدني،انسولين ومقدار قند موجود در خون است.در افراد غير ديابتي اين تعادل خود بخود برقرار مي شود ولي در ديابتي ها اين نظام خود كار،مختل مي گردد و فرد بايد شخصا اين تعادل را بر قرار سازد.
وقتي لوزالمعده قدرت توليد وترشح انسولين را از دست بدهد، فرد براي كنترل قند خون خود نيازمند تزريق انسولين خواهد بود. معمولاانسولين بايد دو بار(يا بيشتر)در طول روز تزريق شود. تعداد دفعات تزريق،بيانگر شدت بيماري نيست. افراد با يكديگر متفاوت بوده، لازم است كه هر فرد از بهترين روش تزریق انسولين استفاده كند، مثلادر بسياري از افراد چهار بار تزريق به مقدار كم بهتر از دو بار تزريق در مقادير زياد ،قند خون را كنترل مي كند. پزشكان گروه ديابت بهترين روش را براي شما تعيين مي نمايند.
علائم هشدار دهنده واکنش انسولین
مصرف بیش از حد انسولین میتواند قند خون را تا سطح خطرناکی کاهش دهد. به این وضعیت واکنش انسولین گفته میشود. این واکنشها ممکن است خفیف، ملایم یا شدید باشد که نیاز به کمک دیگران دارد. علائم هشدار دهنده آن عبارتند از:
خمیازه زیاد یا خستگی
ناتوانی در صحبت کردن یا فکر کردن به طور مشخص
کاهش هماهنگی عضلات
تعریق، تکانهای غیر ارادی و رنگ پریدگی
تشنج
کاهش سطح هوشیاری
* برنامه غذايي صحيح مبتلایان به دیابت كدام است؟
غذاهاي مبتلايان به ديابت بايد ويژگيهاي زير راداشته باشند.
– كم چربي
– حاوي مقاد ير كافي پروتئين
– فاقد قندهاي ساده
– داراي مقاد يرزياد فيبر و سبزيجات
عوارض ابتلاء به دیابت نوع 1
درواقع دیابت نوع یک می تواند اعضا اصلی بدن از جمله قلب، رگهای خونی، سیستم اعصاب، چشمها و کلیه ها را تحت تاثیر قرار دهد. کنترل همیشگی قندخون و نگه داشتن آن در سطح نرمال می تواند، بطور چشمگیری خطر ابتلاء به بسیاری از بیماریها را کاهش دهد. بعضی از خطراتی که دیابت طولانی مدت و کنترل نشده می تواند برای سلامتی داشته باشد، شامل موارد زیراست :
بیماری های قلب و رگ های خونی، بیماری عروق کرونر با درد قفسه سینه (انژین)، حمله قلبی، سکته مغزی، تنگ شدن رگها (تصلب شریان) و فشارخون بالا بعضی از بیماریهایی هستند که امکان دارد برای افرادی که دیابت طولانی مدت و کنترل نشده دارند اتفاق می افتد.
– آسیب به سیستم عصبی (نوروپاتی)
– آسیب دیدن کلیه ها (نفروپاتی)
– آسیب به چشم ها
آیا دیابت نوع 1 قابل پیشگیری است؟
هیچ راهی برای پیشگیری از دیابت نوع 1 یا دیابت کودکان وجود ندارد. با وجود این حقیقت، شما می توانید با اجرای مراقبت های
دیابتی و میزان هموگلوبین A1C نرمال و کنترل دقیق قند خون، شانس ایجاد مشکلات ناشی از دیابت را کاهش دهید. کلینیک ها و مراکز درمانی بسیاری هستند که به شما کمک می کنند تا با استفاده از برنامه های جامع درمانی تا حد ممکن به سلامتی دست یابید.
نكته:
افراد ديابتي بيمار نيستند،آنها داراي شرايطي هستند كه به تدابير ويژه نياز دارند,مبتلايان به ديابت مي توانند يك زندگي فعال و با نشاط داشته باشند.
مراقبت درست از ديايت مي تواند خطر آسيبب به اندام هاي بدن رانيز كاهش دهد.
از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)