ارتودنسی نامرئی چیست؟
3روش برای انجام ارتودنسی نامرئی وجود دارد. یک مورد سیستم لینگوال است که در این روش براکت های ارتودنسی در پشت دندان های فک بالا و پایین چسبانده می شود. این سیستم به دلیل مزاحمت های فراوان برای زبان هنگام تکلم و غذاخوردن و نیز به دلیل شکسته و کنده شدن هنگام شستن دهان چندان عملی نبوده و پیشنهاد نمی شود. در روش دیگر از پلاک ارتودنسی شفاف در جهت ردیف کردن دندان ها استفاده می شود که آن نیز در موارد محدود و نامرتبی های بسیار کم و با صلاحدید متخصص ارتودنسی انجام می گیرد. روش اصلی و کارآمد روش استفاده از بریس های سرامیکی که اغلب شفاف هستند و روی دندان های بیمار نصب می شود و بدون رنگ بوده و دیده نمی شوند. این روش دارای استحکام و زیبایی خوبی بوده و مشکلی برای زبان یا گفتار بیمار ایجاد نمی کند. درمورد هزینه ارتودنسی نامرئی نیز می توان گفت هزينه درمان يک عارضه ارتودنسي خاص با استفاده از ارتودنسی نامریی هيچ تفاوتي ندارد.
پلاک متحرک برای چه کسانی لازم است؟
پلاک های متحرک ارتودنسی برای درمان ناهنجاری های ساده فک و صورت و دندان ها استفاده می شوند. جایی که فقط لازم است دندان ها اندکی مرتب شوند و به جابه جایی کاملی نیاز ندارند. به طور مثال ممکن است دندان های جلویی فک بالای شما اندکی بیرون زده باشد و می توان با این پلاک ها زاویه دندان ها را تغییر داد و آنها را مرتب کرد. برای استفاده از این پلاک ها به طور معمول می توانید به دندانپزشک عمومی مراجعه کنید.
هنگامی که درمان ارتودنسی دندان های شما به پایان رسید، باید به دندان ها فرصت داد تا در موقعیت جدید تثبیت شوند. در این زمان دندانپزشک و متخصص ارتودنسی یک پلاک متحرک را برایتان تجویز خواهد کرد که باید چند ماه از آن استفاده کنید. این پلاک متحرک، دندان ها را در موقعیت جدید حفظ می کند تا الیاف لثه ای و استخوان کافی در اطراف ریشه شان تشکیل شود و در موقعیت جدید تثیبیت شوند.
وقتی عضله ها یاری می کنند
یکی دیگر از کاربردهای دستگاه های متحرک ارتودنسی، پیش از بلوغ و در دوران رشد است. در این دوران می توان از نیروی عضلات سر و صورت و گردن برای هدایت فک و دندان ها در موقعیت صحیح استفاده کرد. این دستگاه ها اغلب شامل پلاکی داخل دهان هستند که گاهی به وسیله کش ها و حلقه هایی روی صورت، سر و گردن تکیه دارند. استفاده از این دستگاه ها برای پسر بچه های شیطان باید با دقت و کنترل خاصی انجام شود تا خطر آسیب و پارگی پوست صورت از بین برود.
دستگاه ثابت برای چه کسانی لازم است؟
سیم ها و براکت و نیز سایر دستگاه های ثابت ارتودنسی، برای حرکات پیچیده تر دندانی و بیشتر برای کسانی که دوران بلوغ را سپری کرده اند، استفاده می شوند. این دستگاه ها می توانند با اعمال نیرو به یک دندان آن را از یک محل به محل دیگری در قوس فکی حرکت دهند. این یک حرکت پیچیده دندانی است. همچنین اگر شما در سنین بزرگسالی به فکر مرتب کردن دندان هایتان افتاده اید، باید خودتان را برای طی مراحل انجام ارتودنسی دندان آماده کنید. اگر دندان های شما چرخش غیرطبیعی پیدا کرده اند و یا نیاز است کمتر و یا بیشتر در استخوان فک فرو رفته و یا بیرون آورده شوند، باید روی این نوع ارتودنسی حساب کنید. برای انجام این درمان ارتودنسی، باید حتما به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید.
کدام نوع درمان ارجحیت دارد؟
هر کدام از این روش های درمانی موارد تجویز خاص خود را دارد. روش متحرک بیشتر برای بیماران زیر ۱۲ ۱۴ سال کاربرد دارد و بعد از آن به دلیل تثبیت نسبی ساختمان های استخوانی فک ها عملا روش ارتودنسی متحرک تاثیر زیادی دربر نخواهد داشت. برای بیمارانی که بالاتر از این سن هستند معمولا درمان ثابت تجویز می شود تا دندان ها در وضعیتی منظم تر در فک قرار گیرند.
اگر در سنین بالا نیاز به تصحیح وضعیت استخوان فک ها وجود داشته باشد (که در بسیاری از موارد در سنین پایین تر با درمان های معمولی و ارزان تر، ارتودنسی متحرک درمان پذیر هستند). علاوه بر درمان ارتودنسی ثابت، جراحی فک نیز مد نظر قرار می گیرد که توسط متخصص جراحی دهان و فک و صورت انجام می شود.
تا چه اندازه امکان برگشت درمان های ارتودنسی وجود دارد و چه عواملی در آن دخالت دارند؟
پس از اتمام یک دوره درمانی از وسایل و دستورالعمل های خاصی برای حفظ نتیجه درمان استفاده می شود. متاسفانه برخی از بیماران پس از مشاهده نتیجه مطلوب به این دستورالعمل ها توجه کافی نمی کنند و سهل انگاری آنها باعث جابه جایی ناخواسته دندان ها می شود که میزان این جابه جایی متغیر است. نکته دیگر اینکه بدن انسان در برابر تغییرات ناگهانی واکنش های نامطلوبی نشان می دهد. بنابراین، بهتر است درمان های ارتودنسی به صورت آهسته و پیوسته انجام گیرند.
آماده سازی قبل از ارتودنسی
درمان صحیح ارتودنسی نیاز به نظم خاص و آماده سازی بیماران دارد. این آماده سازی شامل جرم گیری دندان، ترمیم پوسیدگی ها، کشیدن دندان ها (در صورت نیاز) و آموزش بهداشت است. شرط اصلی درمان ارتودنسی موفق، همکاری بیمار و عمل به توصیه های متخصص ارتودنسی است. چون درمان ارتودنسی در مدت زمان نسبتا طولانی انجام می گیرد بنابراین علاقه و اشتیاق بیمار در به دست آوردن نتیجه ای خوب، تاثیرگذار است. در جلسه مشاوره قبل از انجام ارتودنسی ، هزینه ارتودنسی دندان به بیمار اطلاع داده می شود.
آیا استفاده زیاد از پستانک و شیشه شیر تاثیری بر نیاز به ارتودنسی دارد؟
استفاده از پستانک و شیشه شیر به خودی خود مضر نیست ولی در صورتی که همراه با محلول های شیرین و برای مدت طولانی و در سنین بالاتر نیز استفاده شود می تواند آسیب رسان باشد. پستانک مخصوص نوزادان است، نه کودکان نوپا. آنها باید پستانک را در دهان شان بگذارند و شروع به راه رفتن و بازی کردن کنند. استفاده طولانی مدت از آن حتی باعث می شود در آینده کودک نیاز به ارتودنسی پیدا کند. به همین دلیل استفاده از پستانک در سنین بالای 2 سال اصلا توصیه نمی شود. همچنین مکیدن انگشت در کودکان می توند موجب کجی دندان ها و تغییر شکل فک گردد .