روشهاي درماني دردهاي ناحيه ستونفقرات :
1- “مصرف دارو” روش درمانی دردهای ستون فقرات :
درمان دردهاي ستون فقرات شامل درمانهاي دارويي، فيزيكي و جراحي ميشود.
انواع درمانهاي دارويي در ستون فقرات:
درمانهاي دارويي شامل داروي اختصاصي بر اساس نوع بيماري و در صورت لزوم تجويز مسکن جهت کاهش درد است.هدف اصلي در درمانهاي دارويي، درمان علت بيماري است و چنانچه علت بيماري قابل درمان نبوده، يا جزو علل مكانيكي كمردرد باشد، مي توان به طور موقتي داروي مسکن تجويز نمود، ولي انجام درمان هاي فيزيكي مانند فيزيوتراپي حتما ضروري است.
درمان هاي فيزيکي كمردرد:
درمانهاي فيزيكي کمر درد تنوع زيادي دارند و از قديميترين روشهاي درماني كمردرد تا متدهاي جديد درماني در اين گروه جاي ميگيرند.
انواع روشهاي فيزيوتراپي در درمان كمردرد :
1- حرارتدرماني:
گرم كردن يا سرد كردن عضو دردناك جهت كنترل درد از ديرباز استفاده ميشده است. گرمادرماني امروزه به دو صورت سطحي (براي پوست) و عمقي (براي مفاصل يا عضلات) توسط دستگاههاي پيشرفته فيزيوتراپي انجام ميشود.
2- الكتريسيتهدرماني:
طول موج و فركانسهاي خاصي از جريان برق براي كنترل درد، ترميم زخم، تقويت عضلات و بسياري موارد ديگر به کار مي رود و امروزه دستگاههاي پيشرفته الكتريكي به اين منظور طراحي شده است.
3- ليزردرماني:
استفاده از ليزرهاي كمتوان نظير ليزر آرگون هليم و ياقوت با هدف كاهش درد، افزايش روند ترميم زخم، كاهش التهاب و بسياري از موارد ديگر موثر بوده و امروزه توسط فيزيوتراپيستها استفاده ميشود.
4- آبدرماني:
شامل يك سري حركات ورزشي در داخل آب ميباشد و از آنجاييكه در اين وضعيت بيمار درد كمر را كمتر احساس ميكند، بسيار مفيد است. البته اين روش بعد از برطرف شدن مرحله ي حاد كمردرد توصيه ميشود.
5- تمرينات ورزشي:
يكي از مفيدترين روشهاي درماني درد است. ورزشدرماني بايد توسط پزشك متخصص پس از معاينه بيمار و معين كردن علت درد بيمار تجويز شود. ورزشها تنوع زيادي دارند و بسته به محل و علت درد و وضعيت ستون فقرات نوع خاصي از ورزش توصيه مي شود.
هميشه درد يك علامت خطر است و بايد به آن توجه كرد.
6- درمانهاي ارتوپدي:
درمانهاي ارتوپدي فني شامل استفاده از يك سري ابزارهاي كمكي است كه توسط كارشناس ارتوپد فني جهت بيمار ساخته ميشود، مانند كرستهاي ستون فقرات (كرستهاي كمر و گردن) كه به طور شايع استفاده ميشوند.
اين وسايل ميتوانند به طور موقت در كاهش درد و گرفتگي عضلات مفيد باشند، ولي استفاده طولانيمدت و مستمر از آنها مضر است و سبب آتروفي (لاغر شدن) عضلات شده و پس از مدتي نتيجه ي معكوس ميدهد.
** جراحي، ايستگاه آخر درمان کمردرد
دردهاي ناحيه ستون فقرات معمولا با درمان هاي دارويي و فيزيكي بهبود مي يابند، ولي به عنوان آخرين راه و آن هم در شرايط خاص مي توان از جراحي استفاده كرد.امروزه در مورد ديسك كمري فقط در 5 تا 15 درصد موارد جراحي توصيه ميشود و آن هم در صورتي است كه درد بيمار با استراحت كاهش نيابد و به دارو جواب ندهد، يا بيماري فرد طوري پيشرفت نمايد كه منجر به فلج اندام، يا كاهش حس، يا احتمال بي اختياري دفع ادرار و مدفوع گردد.
در مواردي مثل شكستگي يا چسبندگي مهرهها، وجود توده چركي در اطراف ستون فقرات يا وجود تومورهاي نخاع، عمل جراحي توصيه ميشود و در غير اين موارد انجام جراحي در ستون فقرات قابل توصيه نميباشد.
براي حفظ سلامتي ستون فقرات بهترين راه، رعايت نكات گفته شده در بالا براي پيشگيري از ابتلا به كمردرد ميباشد، ولي در صورت ابتلا به اين دردها سعي كنيد تحت نظر پزشک بهترين راه درماني را كه با شرايط شما سازگار است انتخاب كنيد تا در كمترين فرصت بهبود يابيد و دچار عوارض ناگوار نشويد.