روکشهای دندانی

روکش دندان چیست ؟

روکش یا به عبارت دیگر پروتز دندان ثابت ، که به انگلیسی dental crown نامیده میشود، یک کلاهک فلزی یا سرامیکی و یا ترکیبی از هر دوی آنهاست که بر روی دندانهای با تخریب گسترده گذاشته میشود ،تا علاوه بر حفاظت از آنها در برابر شکستن، عملکرد و زیبایی دندان نیز مجددا به آن باز گردانده شود.

انواع روکش دندان

1- روکش چینی فلزی (PFM): که بخش درونی (Frame) آن از فلز و بخش بیرونی آن از جنس چینی دندانپزشکی ساخته می شود. فریم فلزی می تواند از طلا یا آلیاژهای نیکل، کروم و کبالت ساخته شود.
2- ژاکت کراون: که فاقد بخش پشتیبانی کننده درونی (فریم) است. این نوع روکش به دلیل توانایی کمتر در تحمل فشارهای ناشی از جویدن به دلیل فقدان فریم، در دندان های جلو کاربرد دارد. این روش به دلیل حذف لایه فلزی، شفافیت بیشتر و نیاز کمتری به تراش دندان دارد.
3- روکش های تمام چینی: در این روش، بخش درونی (فریم) به جای فلز از نوعی سرامیک تقویت شده به عنوان هسته مرکزی استفاده می شود. این روش گران تر از روش PFM بوده و در موارد وجود حساسیت به هر نوع فلز در بیمار یا به دلایل زیبایی، مورد استفاده قرار می گیرد.

کاربرد روکش دندان: ترمیم و زیبایی

دندان پزشک برای موارد زیر روکش دندان را توصیه می کند:
• برای پر کردن فضای زیادی از دندان، وقتی بخش زیادی از دندان از بین رفته است
• محافظت از یک دندان ضعیف در برابر شکستن
• ترمیم دندان شکسته با هدف زیبایی دندان
• پل زدن
• پوشاندن ایمپلنت دندان
•پوشاندن دندان تغییر رنگ داده یا بدشکل با هدف زیبایی دندان
•پوشاندن دندانی که عصب کشی شده است

4813711_xxl

چه مشکلاتی می‌تواند با یک روکش داشته باشیم؟

روکش‌های جدید چسبانده شده در دهان بیمار می‌توانند مشکلات زیر را ایجاد نمایند.
الف- بعد از برطر شدن بی حسی شما ممکن است با روکش‌های جدیدتان بدلایل حجم یا احساس بلندی یا حسی نامتعارف و ….. دچار مشکل باشید و یا حتی اگر دندانهای شما دارای عصب باشند با خوردن و آشامیدن احساس دندان درد نمائید. نگران نباشید مشکلات خود را به صورت شفاف با دندانپزشکتان مطرح نموده تا وی نسبت به رفع آنها اقدام نماید.
ب- لب پریدگی چینی. در چنین مواردی اگر میزان پریدگی کوچک باشد با یک رزین کامپوزیت می‌شود آنرا اصلاح نمود و اگر بزرگ بود باید نسبت به تعویض روکش اقدام نمود.
ج- لقی روکش: معمولاً در مرحله اول روکش‌ها با سمان موقت چسبانده می‌شوند و یا گاهی بدلیل نفوذ باکتری و گسترش ……. پوسیدگی ممکن است روکش لق شود. در حالت اول نگران نباشید و به مطب مراجعه نمائید.
د- خارج شدن روکش: اگر این افتادگی بدلیل حل شدن سمان (چسب موقت) می‌باشد دندانپزشکتان اقدام به چسباندن مجدد آنها می‌نماید ولی اگر بدلیل ………. پوسیدگی یا مشکلات پرکردگی پایه دندان مذکور است احتمالاً روکش باید تعویض گردد.
ه‍- واکنش آلرژیک: حساسیت به آلیاژهای فلزی و مواد مصرفی برای ساخت روکش ندرتاً گزارش شده ولی در صورت بروز باید روکش از روی دندان خارج گردد.
و- مشاهده خط سیاه در مجاورت لثه: این مشکل معمولاً در روکش‌های چینی با ……. فلز طبیعی است. اگر شما در بحث زیبایی با آن مشکل دارید باید نسبت به تعویض و ساخت یک رکش از جنس تمام چنینی یا سرامیکی اقدام نمائید.

قیمت روکش دندان

هزینه روکش کردن دندان بسته به جنس آن و دستمزد دندانپزشک و هزینه لابراتوار میتواند متفاوت باشد.
منظور از جنس روکش دندان بیشتر نوع آن است که غالبا فلزی، سرامیکی ، پرسلن باند شده به فلز و یا زیرکونیوم ( یا همان روکش دندان زیرکونیم ) میباشد. معمولا ارزانترین روکشها، همین روکشهای پرسلن باند شده به فلز هستند که البته قیمت روکش دندان در آنها هم به آلیاژ زیر آن بستگی دارد . اما با آلیاژ مرسوم در لابراتوارهای دندانی ، به صرفه ترین هزینه روکش دندان را دارند.

از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات  عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت  و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)

 

مطالب مرتبط :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up