لایه برداری پوست

44772852_peeling-q

فرآیندی که سلول های مرده از روی سطح پوست برداشته می شوند را لایه برداری پوست یا پیلینگ می گویند. اما گاهی بعد از روش لایه برداری پوست احساس ناراحتی به وجود می آید و به اصطلاح پوست ملتهب می شود، می دانید چرا؟ بعد از این که سلول های پوستی شکل می گیرند به مرور روی سطح پوست یعنی لایه اپیدرم می آیند و خشک می شوند و می میرند. وقتی سلول های مرده روی سطح پوست قرار می گیرند، باعث می شوند که پوست شما ضخیم، زبر و مرده به نظر برسد.

وقتی سن فرد از ۳۰ سال می گذرد، این سلول های مرده بیشتر روی پوست او تجمع می کنند چون قدرت پوست برای دفع این سلول های مرده با افزایش سن کاهش می یابد در نتیجه حتما باید با یک عامل خارجی این سلول های مرده را از روی پوست برداشت. پیلینگ باعث می شود که سلول های مرده از روی سطح پوست برداشت شوند و جا برای سلول های نو و جوان باز شود تا پوست با این سلول های جوان، ظاهری جوان تر پیدا کند. معمولا لایه برداری پوست صورت به ۳ روش مکانیکی، شیمیایی و لایه برداری با لیزر انجام می شود. شما می توانید با توجه به نوع پوست خود، بهترین روش را برای از بین بردن لایه های مرده پوست و از بین بردن منافذ باز پوست انتخاب کنید.

روش خانگی

با استفاده از مواد طبیعی موجود در آشپزخانه هم می‌توان جهت سفید کردن پوست ، پوست را لایه‌برداری كرد، در واقع می‌توان با مواد طبیعی هم لایه‌بردار شیمیایی ساخت هم لایه‌بردار مكانیكی.

لایه‌برداری شیمیایی

آنزیم‌های طبیعی كه به‌عنوان لایه‌بردار استفاده می‌شوند، معمولا از آناناس، ‌انبه و كدو تنبل گرفته می‌شوند. آنزیم‌های درون این میوه‌ها را می‌توانید در ماسك‌های خانگی خود به كار ببرید و از پوست‌تان لایه‌برداری كنید. البته این آنزیم‌های لایه‌بردار در قارچ، گیلاس، تمشك، انار، انگور، گوجه‌فرنگی، هلو، خیار، توت فرنگی و زرد آلو و… نیز وجود دارد. از لایه برداری شیمیایی می توان برای جوانسازی پوست دست نیز استفاده کرد .

نوع لایه برداری شیمیایی براساس اینکه تا چه عمق مواد نفوذ می کنند و نوع محلول شیمیایی مورد استفاده، تغییر میکند. عواملی که بر عمق لایه کنده شده تاثیر می گذارد شامل این موارد است: غلظت اسید در ماده لایه برداری پوست، تعداد پوشش های مورد استفاده، و مدت زمانی که قبل از خنثی سازی اسید به پوست فرصت داده می شود. هرچه لایه عمیق تر باشد، تاثیر بسیار بیشتر خواهد بود و همچنین میزان خطر، درد، زمال التیام پوست نیز بیشتر خواهد شد. لایه ها به سه دسته اصلی تقسیم می شوند:

۱) لایه برداری سطحی

خفیف ترین روش لایه برداری پوست شیمیایی است که می توان آن را روی همه انواه پوست ها استفاده کرد. در لایه برداری سطحی معمولاً از مایعی استفاده می شود که حاوی اسید بسیار رقیق و ملایم است که در اکثر موارد اسید گلیکولیک می باشد. گاهی اوقات نیز از یخ خشک (دی اکسید کربن جامد) استفاده می شود.

۲) لایه برداری متوسط

این روش نسبت به روش سطحی عمیق تر در پوست نفوذ می کند و منجر به سوختگی درجه دو پوست می شود. اسید تریکلورواستیک (TCA) مهمترین عامل و ماده لایه برداری است که در لایه برداری متوسط از آن استفاده می شود. این روش را می توان در مراحل مختلف و بااستفاده از محلول های مختلف شیمیایی انجام داد که در آخر از TCA استفاده می شود.

۳) لایه برداری عمیق

این نوع لایه برداری پوست در لایه های مختلف پوست رسوخ می کند و سوختگی درجه دو در پوست ایجاد می کند. این نوع لایه برداری فقط بر روی پوست صورت انجام می گیرد. یک ماده شیمیایی که فنول نام دارد برای لایه برداری عمیق مورد استفاده قرار می گیرد. ممکن است از لایه برداری عمیق برای پوست های تیره تر استفاده نشود چون باعث چروک شدن پوست می شود. حتی در افرادی که پوست روشن دارند، لایه برداری با فنول ممکن است باعث چروک شدن پوست شود. در اکثر موارد استفاده از این روش برای رفع کک و مک صورت فقط یک مرتبه صورت می گیرد.

لایه‌بردار مكانیكی

می‌توانید مواد پودری و خشن را در شامپوی بدن بریزید و به این وسیله اسكراب بسازید، اگر پوست خشك دارید، بهتر است از آرد جو دو سر استفاده كنید. اگر پوست‌تان نرمال است از شكر استفاده كنید و اگر می‌خواهید پوست‌تان خشك شود بهترین ماده نمك است. آرد گندم نیز برای اسكراب پوست‌های چرب مستعد آكنه مناسب است.

اسكراب‌ها به پوست كمك می‌كنند تا زیباتر و درخشان‌تر به نظر برسد، چون لایه‌ای از سلول‌های مرده و آلودگی‌ها را از روی پوست برمی‌دارندشما به‌راحتی می‌‌توانید با مواد ساده درون كابینت آشپزخانه‌تان برای بدن و صورت‌تان انواع اسكراب‌ها و لایه‌بردارها را بسازید. با هزینه بسیار كم سلول‌های مرده روی پوست و آلودگی‌ها را از روی پوست‌تان پاك كنید .

مواد طبیعی لایه‌بردار

میوه‌هایی مانند گوجه فرنگی، هلو، خیار، توت فرنگی و زرد آلو اسیدهای ضعیف گیاهی دارند كه موجب خورندگی سلول‌های كراتینه شده و پوست خشك می‌شود و به تدریج لایه پیر و سخت پوست را حل می‌كنند تا لایه زیرین پوست كه لایه‌ای جوان است، نمایان شود. ماسك‌های میوه‌ها ، بدون عارضه و بسیار سازگار هستند و استفاده ممتد از آن‌ها می‌تواند پوست را شاداب نگه دارند، ماست هم مقدار زیادی اسیدلاكتیك دارد كه می‌تواند به لایه‌ برداری پوست كمك كند. مواد پودری و خشن مثل نمك، شكر و… نیز می‌توانند همانند اسكراب به كنده شدن سلول‌های مرده سطح پوست كمك كنند.

ماسک های لایه بردار

1- اگر احساس می‌كنید رنگ چهره شما تیره شده است، بهترین راه‌حل استفاده از اسكراب لیمو است؛ این اسكراب به درمان جوش‌های شما كمك می‌كند، به پوست‌تان انرژی می‌دهد و آن را درخشان می‌كند. این اسكراب تا حدودی از بروز جوش پیشگیری می‌كند. برای ساختن این اسكراب به 2 عدد لیمو، روغن بادام، شكر و عسل احتیاج دارید. اگر به هركدام از این مواد حساسیت دارید، می‌توانید ماده‌ای دیگر را جایگزین كنید. عسل و لیمو را به‌خوبی با هم مخلوط كنید تا كاملا یكنواخت شده و آبكی نباشند سپس روغن بادام و شكر را به این مخلوط اضافه كنید. وقتی از این اسكراب لیمو برای پوست صورت‌تان استفاده كنید، شكر سلول‌های مرده پوست‌تان را لایه‌برداری می‌كند و لیمو نیز از پوست به‌صورت شیمیایی لایه‌برداری می‌كند، شما باید این اسكراب را به‌مدت 5‌دقیقه روی صورت‌تان بگذارید و كمی ماساژ دهید. باقی‌مانده این اسكراب را نیز می‌توانید در یك‌ ظرف در بسته نگهداری كنید.

2- اگر دستگاه آسیاب قهوه دارید، 2 تا 3 قاشق غذاخوری آردجو دوسر در آن بریزید تا خوب ساییده شود و در غیر این‌صورت می‌توانید از خود آرد استفاده كنید، سپس یك‌چهارم قاشق غذاخوری عسل با یك‌چهارم قاشق غذاخوری سركه سیب با این آرد مخلوط كنید. شما می‌توانید از اسانس‌های مورد علاقه‌تان نیز 2 تا 3 قطره به این مخلوط اضافه كنید. مثل اسانس رزماری، بابونه، اسطوخودوس، درخت چای و… باید مخلوط شما حالت چسبنده پیدا كند سپس این مخلوط را به‌صورت‌تان بمالید و با حركات دورانی پوست را ماساژ دهید. بهتر است از این اسكراب برای اطراف و زیر چشما‌ن‌تان استفاده نكنید. بگذارید اسكراب 51 دقیقه روی پوست‌تان بماند سپس با آب نیمه‌‌گرم صورت‌تان را بشویید.

مراقبت های قبل از درمان

▪ دست های تان را بشویید؛ همیشه قبل از استفاده از لایه بردارها دست های تان را با آب و صابون بشویید و قبل از تماس با صورت، خوب دست ها را با حوله خشک کنید تا آلودگی ها را به پوست صورت تان انتقال ندهید.

▪ پوست صورت را پاک کنید؛ قبل از استفاده از لایه بردارها، صورت تان را با پاک کننده مخصوص تمیز کنید.

▪ پوست صورت را نم دار کنید؛ مقدار خیلی کمی آب گرم را با دست به صورت بپاشید تا پوست صورت تان نم دار شود و لایه بردار بیشتر اثر کند.

▪ لایه بردار را به صورت بزنید؛ مقدار کمی از لایه بردارتان را روی پشت دست بگذارید و سپس به آرامی لایه بردار را از روی دست تان بردارید و روی چانه، بینی، پیشانی و گونه های تان بگذارید.

▪ استفاده از حرکات دوار؛ نوک انگشت میانی را نم دار کنید و به آرامی و ملایمت با حرکات دورانی لایه بردار را روی پوست پخش کنید. بهتر است حرکات دورانی شما به سمت بالا و پایین باشد.

▪ یک تا ۲ دقیقه صبر کنید؛ حدود یک تا ۲ دقیقه به تمام قسمت های پوست تان لایه بردار را بمالید تا مطمئن شوید به همه قسمت های پوست تان رسیده است.

▪ پوست تان را آب بکشید؛ با استفاده از یک لیف حمام نرم می توانید لایه بردار را از روی صورت تان پاک کنید، لیف را با آب گرم آغشته کنید و روی پوست بکشید تا لایه بردار از روی پوست تان پاک شود و اثری نماند.

▪ استفاده از مرطوب کننده یا تونرها فراموش نشود.

مراقبت های بعد از لایه برداری پوست

به این دلیل که لایه‌ برداری باعث می‌شود محصولات پوستی دیگر بهتر به پوست نفوذ کند، مراقب لوسیون‌ها و کرم‌هایی که بعد از آن استفاده می‌کنید باشید.

اگر بعد از درمان پوستتان نسبت به آنها خیلی حساس شد، در روزهایی از این محصولات استفاده کنید که پوستتان را لایه‌ برداری نکرده‌اید.

اگر پوستتان خشک است، بلافاصله بعد از پلینگ روی پوستتان نرم‌کننده بزنید تا خوب جذب پوست شود.

اگر می‌خواهید بیرون بروید، باید بدانید که پوستی که تازه لایه‌برداری شده در برابر آفتاب حساس‌تر است زیرا با برداشتن لایه بیرونی اپیدرم، احتمال تخریب ناشی از آفتاب و آفتاب‌سوختگی بیشتر می‌شود.

از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات  عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت  و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)

مطالب مرتبط :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up