پیوند مو از بدن به سر عمل جراحی است که به صورت سرپایی و با بیحسی موضعی انجام می شود.در این عمل یک نوار باریک از ناحیه پشت سر برداشته شده و به واحدهای فولیکولی تقسیم شده و در قسمت جلوی سر کاشته می شود.پیوند مو به روش جدید یک عمل راحت،قابل پیش بینی و نتایج آن مورد رضایت اکثر بیماران می باشد.هر چند که این عمل بسیار ساده و بی خطر می باشد ولی رعایت کامل نکات ایمنی به منظور حفظ سلامت بیمار و رسیدن به بالا ترین درصد رشد موهای کاشته شده در الویت قرار می گیرد.عمل در مکانی انجام می شود که تجهیزات جراحی آن کامل بوده و علایم حیاتی بیمار مرتب کنترل میشود.به دلیل ظرافت زیاد عمل و بالا بردن سرعت،این کار توسط یک تیم چند نفره انجام میشود.این عمل 4 تا 6 ساعت طول می کشد و بیمار در این مدت برای خوردن و آشامیدن میان وعده ساده ممنوعیتی ندارد.
سوالات متداول
– اصولا میزان فراوانی طاسی در آقایان و خانمها در جامعه چقدر است ؟
گزارش شده 3 نفر از هر 5 مرد تا قبل از سن 50 سالگی از درجات متفاوتی از طاسی رنج میبرند.البته زنان هم از این مسئله ایمن نیستند 1 نفر از هر 4 زن از دست دادن مو و نازک شدن مو را تجربه میکنند و بعد از یائسگی بیشتر مستعد طاسی هستند.
– عمل پیوند مو شامل چه مراحلی است؟
بطور کلی میتوان مراحل مختلف پیوند مو را به مرحله مقدماتی،مرحله برداشت گرافت از پشت سر، مرحله آماده کردن ناحیه گیرنده مو،مرحله آماده کردن گرافتهای فولیکولی و در نهایت مرحله کاشت گرافتهای ظریف تقسیم کرد.
– آیا این عمل دردناک است؟
بیشتر بیماران از اینکه هیچ گونه دردی در حین عمل احساس نکرده اند و حتی زمان زیادی از آن را خواب بوده اند متعجب می شوند.فقط ممکن است مقداری درد به هنگام تزریق اولیه بی حسی در سر احساس شود بعد از یک تا دو تزریق پوست بی حس شده و دیگر هیچ دردی احساس نمی شود.در حین عمل در صورتی که دردی احساس شود دوباره بی حسی تزریق می شود در ضمن یک آرام بخش هم به بیماران داده میشود و معمولا بیماران به خواب عمیقی می روند.
هزینه کاشت ابرو و مو به چه عواملی بستگی دارد؟
هزینهی کاشت ابرو و مو برای افراد مختلف متفاوت است و بستگی به عوامل متعددی دارد، از جمله تعداد گرافتهای مورد نیاز، وسعت منطقه کاشت مو و ضخامت مورد نظر.
مراقبت های قبل از عمل
فرد متقاضی باید در گام نخست با داشتن آگاهی لازم از نیازهای لازم و مطالعه لازم سرویسهایی که به ایشان قابل ارائه است را شناخته ، توصیه های بعد از کاشت مو را جدی گرفته و بهترین روش برای بیشینه نتیجه را تعیین نماید. این نکته در برخی از مراجعین همواره مشاهده می شود که علی رقم امکان ارائه خدمات متنوع به این عزیزان ، به دلیل عدم وجود آگاهی کافی ایشان از خدمات قابل ارائه ، خود را از بازیابی موها ، ترمیم موی طبیعی و فرایندهای زیبایی محروم می سازند.
* معاینه ابتدایی متقاضی و مشاوره دقیق با پزشک معالج از اهمیت ویژه ای برخوردار است. سوالاتی همچون تاریخچه ریزش موی ارثی در اقوام فرد، سابقه استفاده از دارو برای درمان، بررسی اختلالات هورمونی بیماریهای زمینه ای ( به خصوص در خانم ها) در جلسه مشاوره نخستین مورد ارزیابی قرار می گیرد. سوابق بیماری های خاص و احیانا حساسیتهای خاص و یا هر عامل موثری بررسی می شود تا بهترین روش و تراکم برای اجرای این عمل به شما ارائه شود. در موارد بیماریهای خاص لازم است یک برگه مبنی بر بلامانع بودن انجام عمل جراحی کاشت موی طبیعی با توجه به نوع بیماری و دارویی که برای آن مصرف میشود از سوی پزشک معالجتان به ارایه دهید.
* متقاضیان پیوند مو همچنین با مشاهده نمونه های انجام شده در محل و استفاده از راهنمایی های دوستانی که قبل از ایشان موفق به انجام این عمل شده اند و دیدن نتایج به دست آمده توسط ایشان با اطمینان خاطر و اعتماد به نفس لازم ضمن به دست اوردن آگاهی فراوان ، خود را برای انجام عمل در صورت وجود شرایط آماده کنند.
* در صورت وجود شرایط لازم جهت پیوند مو آزمایش خون جهت بررسی فاکتورهای انعقادی و بیماری های ویروسی خطرناک و واگیردار درخواست می گردد. جواب این آزمایش توسط پزشک متخصص کاشت مو بررسی گردیده و در صورت نرمال بودن انجام عمل بلامانع می باشد. داشتن این آزمایش و انجام به موقع آن بسیار مهم است و در صورت انجام آزمایش در تاریخ بیش از یک ماه از زمان مراجعه کلیه ازمایشها بایستی دوباره انجام شوند تا صحت آنها تأیید شود.
نکته مهم: در صورت داشتن هر گونه بیماری اعم از بیماری قلبی عروقی مانند فشار خون، بیماریهای انعقادی خون، دیابت، مشکلات هورمونی ، حساسیتها به داروهای خاص و سابقه جراحی حتما پزشک خود را مطلع سازید
* در صورت مصرف داروهای ضد انعقاد نظیر آسپیرین، وارفارین و … پزشک معالج خود و همچنین پزشک متخصص کاشت را در جریان قرار دهید. داروی آسپرین بهتر است 10 روز قبل از عمل (با مشورت پزشک) قطع گردد. همچنین کلیه مکملهای درمانی و قرصهایی که متقاضیان مصرف می کنند یک هفته قبل از عمل با مشورت با پزشک معالج انها متوقف شود. در صورت استفاده از محلول موضعی ماینوکسیدیل(Rogen) بهتر است از دو هفته قبل از عمل قطع شود. سایر محلولها و تونیکهای تقویتی نیز بایستی تا یک هفته قبل از عمل حذف شوند و بعد از عمل با مشاوره پزشک دوباره از سر گرفته شده و یا تعدیل شوند. از یک هفته قبل از جراحی از مصرف مشروبات الکلی و استعمال دخانیات جداً خودداری فرمایید. از مصرف خودسرانه هر نوع دارویی جدا پرهیز کنید.
* برای بالا بردن هر چه بیشتر کیفیت درمان 10 روز قبل (و بعد از) پیوند مو از مصرف مشروبات الكلی، داروهای مسكن و ضددرد مثل قرص آسپیرین، بروفن، ایندومتاسین (استامینوفن اشكالی ندارد)، قرص ویتامین E،Omega3 ، داروهای ضدانعقاد خون مثل وارفارین و هپارین، سیر خوراکی و سیگار خودداری شود.
* در روز عمل لازم است قبل از مراجعه سر خود را با شامپو به طور کامل چند بار بشویید.
* بهتر است وعده غذای قبل از پیوند مو مختصر و سبک ولی مقوی بوده و از نوشیدن مایعات زیاد و چای، قبل از کاشت مو خودداری کنید.
* قبل از انجام كار تمامی زیورآلات (انگشتر، گردنبند، النگو، گوشواره و…) و ساعت خود را دربیاورید.
* بهدلیل اثر داروهای بیحسی عمل و کاهش نسبی هوشیاری، رانندگی بلافاصله پس از عمل به صلاح بیمار نیست
* به منظور افزایش حداکثری بازده درمان از کشیدن سیگار تا سه ماه بعد از عمل خودداری کنید.
مراقبت های بعد از کاشت مو
1- توجه داشته باشید که ریزش ساقه های مو تا دو ماه بعد از عمل امری عادی بوده و دلیل بر از دست دادن ریشه مو نمی باشد.
2- در چند شب اول هنگام استراحت دو بالشت نرم طوری زیر سرتان قرار دهید که به حالت نیمه خوابیده باشید.
3- برای یک هفته از انجام کارهای سنگین که نیاز به زور زدن و فشار آوردن شدید دارد و همچنین از حرکات سریع و سرفه هاس شدید خدداری فرموده و بهتر است دراین دوران از خم شدن زیاد در حالت ایستاده پرهیز کنید.
4- مصرف منظم و بر اساس ساعت آنتی بیوتیک به مدت 4-3 روز بعد از عمل را ادامه دهید اما در این مدت از مصرف کپسول و یا قرص آهن خودداری نمایید. همچنین سایر داروهای تجویز شده بعد از عمل را تا مدت زمان قید شده مصرف نمایید.
5- ترجیحا در سه روز اول بعد از عمل استراحت بیشتری داشته باشید.
6- سر را به صورت روزانه با شامپوی تجویز شده به صورت کاملا ملایم و بدون دستکاری محل کاشت مو شستشو دهید. طریقه صحیح شستشو بعد از کاشت مو توسط پزشک معالج به شما آموزش داده خواهدشد. کبرهایی که در محل کاشت مو وجود دارند، با شستشوی ملایم روزانه خود به خود افتاده و لذا از کندن آنها جدا خودداری نمایید. این کبرها باید بدون دخالت مستقیم و به صورت طبیعی شروع به ریزش کنند.
7- در صورتی که قبلا از کلاه گیس (از هر نوع آن) استفاده می کرده اید ، تا دو روز پس از شستشوی سر (یک هفته پس از پایان عمل) از آن استفاده نکنید.
8- در انتهای هر روز که پیوند مو انجام داده اید از کمپرس سرد برای ناحیه پیشانی و دور چشم استفاده کنید.
9- داشتن خارش، بیحسی و مورمور شدن در منطقه برداشت مو خفیف ، زودگذر و طبیعی است.
10- نقاط چرکی کوچک در محل کاشت برای ماه های اول اهمیتی نداشته پدیده ای طبیعی است که با شستشوی روزانه برطرف می گردند. تنها توصیه در مورد آنها پرهیز از دستکاری و ادامه کامل دوزهای آنتی بیوتیک است.
11- درد و یا بی حسی موضعی در ناحیه کاشت و برداشت مو اغلب زودگذر و خفیف است.
12- بعد از گذشت سه الی پنج ماه مو و پوست سر بعد از تطبیق با شرایط جدیدشان به حالت طبیعی خود در می آید.
13- فرد می تواند انجام ورزشهای سبک را از هفته دوم و ورزشهای سنگین را یک ماه بعد از عمل آغاز کند.
14-از ضربه زدن به سر و ناحیه کاشت شده و یا تکانهای شدید سر و پوشیدن لباسهای جلو بسته و کشیده شدن آن بر روی سر هنگام پوشیدن یا درآوردن لباس در یک هفته اول پرهیز کنید.
15- رعایت عدم استفاده از دخانیات و مشروبات الکلی در یک هفته اول بسیار توصیه می شود و میتواند بازیابی موهای تازه کاشته شده را تسریع کند.
16- در روز مشخص شده جهت شستشوی سر ، شامپوی تجویز شده را همراه بیاورید و ترجیحا از لباس جلو باز استفاده نمایید .
شستشوی مو بعد از کاشت
دو تکه ابر و یک عدد شامپو بچه جانسون یا فیروز تهیه نمایید. در یک ظرف با شامپو بچه کف مناسب درست کنید. یکی از ابرها را داخل ظرفی که محتوی آب و کف است زده و از فاصله حدود 5 سانتیمتری بالای سر روی قسمت کاشته شده میچکانید، بلافاصله و بدون معطلی، ابر دیگر را در آب زده و روی قسمت کاشته شده میچکانید، مجددا ریختن آب را تکرار میکنید، ریختن آب حداقل تا 5 بار تکرار شود. این عمل یعنی چکاندن 1 بار کف و بلافاصله چکاندن 5 بار آب در هر بار حمام، حداقل 5 یا 6 بار تکرار میشود و در مرحله پایانی حمام خود توسط ابر مخصوص آب حداقل 20 بار آب روی ناحیه کاشت شده بریزید تا مطمئن شوید هیچ کفی در ناحیه کاشته شده باقی نمانده است.
برای شستن قسمت بخیه، سر انگشتان را به شامپو آغشته نموده و به راحتی بین بخیهها را شستشو میدهید. دقت نمایید تا ناخنهایتان را به قسمت بخیهها نکشید و شستشوی این قسمت را با گوشت سر انگشتان انجام دهید. هر چه شستشوی این ناحیه، دقیقتر و بهتر و کاملتر انجام شود، روند بهبود سریعتر انجام میپذیرد.
دیگر نواحی سر را به راحتی شسته و آبکشی نمایید.
مهم: به هیچ وجه آب دوش حمام را که فشار دارد به طور مستقیم روی قسمت کاشته شده نگیرید.
مهم: اگر موهایی از اطراف روی قسمت کاشته شده افتاده هرگز به آنها دست نزنید و سعی نکنید که موها را از قسمت کاشته شده جدا نمایید. معمولا بعد از 2 تا 3 بار حمام رفتن این موها خود از قسمت کاشته شده جدا میشود.
مهم: به مدت یک ماه از دست زدن یا زدن وسایلی مانند حوله و شانه به قسمت کاشته شده جدا خودداری نمایید. ( زمان دست زدن به قسمت کاشته شده را پزشکان به شما اطلاع میدهند)
نواحی دیگر را که دور از ناحیه کاشته شده هستند و هیچ مویی از آن قسمت داخل ناحیه کاشته شده نیست را با حوله نرم خشک کنید و به آرامی شانه بکشید، اما برای شانه زدن در قسمت بخیه دقت فرمایید شانه را از قسمت انتهایی ساقهها نکشید تا شانه به بخیهها نخورد.
اگر شستشوی شما طبق دستور، درست و با دقت انجام شود باید یک هفته تا ده روز بعد از جراحی هیچ اثری از انجام جراحی کاشت مو روی سر شما باقی نماند و میتوانید شستشوی معمول را مانند قبل انجام دهید و همان رفتار قدیم را با موهای خود داشته باشید.