انجام خال کوبی در محلهای سنتی و آلوده ، اندازه و بزرگی خال کوبی ، همچنین استفاده از رنگهای سفید، زرد ، نارنجی ، قرمز، احتمال ابتلا فرد به این بیماری ها را افزایش می دهد. متاسفانه امروزه خال کوبی ظریف و تاتو در میان جوانان و نوجوانان ما رایج شده است، در حالی که اکثر این افراد از خطر انتقال بیماری های خطرناک عفونی از این طریق بی اطلاع هستند. ویروسی که موجب ابتلا به این بیماری می شود، از راه انتقال خون و فرآورده های خونی آلوده و مادر آلوده به بدن افراد سرایت می کند. تحقیقات نهادهای علمی نشان داده است که به واسطه تماس سوزن با خون در عمل خال کوبی ، خطر ابتلای فرد به ایدز زیاد است و این دسته از افراد در مجموعه گروه های پرخطر قرار می گیرند.پزشکان تاکید می کنند که حتی با رعایت نکات بهداشتی ، خطر ابتلا به ایدز و دیگر بیماری های عفونی در کسانی که خال کوبی می کنند ، زیاد است و این ادعا که در تاتو از وسایل مخصوص استفاده می شود، به هیچ وجه یک ادعای منطقی و علمی نیست.
تاریخچه
تاتو کردن اگر چه به ظاهر بحثی نو و برای عده ای سرگرمی جدید محسوب می شود، اما ریشه در سال های بسیار دور داشته و نمی توان آن را موجی نو در قرن حاضر خواند.سابقه تاتو به ۶ هزار سال پیش در مصر باستان بازمی گردد. زنان و گاه مردان طبقه اشراف مصر برای تزیین خود، تاتو کرده و آن را افتخاری برای خویش می دانستند. کشف جسد مرد تاتو شده مربوط به ۴ هزار سال پیش در “اتریش” نشان دهنده اطلاع اروپاییان از تاتو است.در ایران نیز “تاتو” با نام”خالکوبی” سابقه ای طولانی دارد. پنجاه سال پیش تاتو در طبقه ای خاص رواج یافت و بزرگی تصویر انتخاب شده، افتخاری برای او محسوب می شد.به عبارت دیگر تاتو همان خال کوبی است که درقدیم انجام می شده است، با این تفاوت که در زمان های قدیم از تصاویر شیر و اژدها برای اثبات پهلوانی استفاده می شد و امروزه صرفاً جهت آرایش، خط باریکی روی پلک چشم ، داخل ابرو یا دور لب تاتو می شود .
انواع تاتو
تاتوی لب
تاتوی لب روشی درمانی براي رفع نقص افرادی است كه به دلايل مادرزادی يا اكتسابی “خط لب” خويش را از دست داده اند. به طور مثال در افراد “لب شكری” پس از درمان نقص اصلی، می توان از تاتو كردن برای ترميم “خط لب” بهره برد.
تاتوي ابرو
تاتوی ابرو نيز كاربردی درمانی برای افرادی كه به دلايل مختلف ابروی خويش را از دست داده اند يا دچار نقص مادرزادی هستند، محسوب می شود و از بارزترين نمونه های آن می توان به بيمارانی اشاره كرد كه بر اثر”شيمی درمانی” ابروی خود را از دست داده اند.
تاتوی چشم
تاتوی چشم نيز برای رفع نقص هايی چون افتادگی چشم، افتادگی پلك ، آسيب و جراحت و … به كار می رود.
پاک کردن تاتو
تاتو سفید رنگ هرگز پاک نمی شود، در مراجعه به مطب متخصصین پوست بارها مشاهده شده که اقداماتی که برای پاک کردن تتو در آرایشگاه ها انجام می گیرد، فقط به عنوان پاک کردن است در حالی که با رنگ سفید مجددا بر روی رنگ قبلی تاتو انجام میشود.استفاده از تاتوی مجدد سفید رنگ بر روی رنگ های تیره رنگ موجب شده پاک کردن رنگ به مراتب مشکل تر شده و بدتر به لیزر جواب دهد. پاک کردن تاتو پس از ۳ تا ۴ نوبت بسیار مشکل است و جهت پاک کردن و رفع تاتو فقط باید از لیزر استفاده کرد، تاتوی عادی و استاندارد با رنگهای تیره راحت تر یا لیزر پاک میشوند.تاتوهای رنگی و حرفه ای که از رنگهای مختلفی تشکیل شده است به لیزر جواب نمی دهد و پاک نمی شود.اینکه لیزر نوع Q-سوییچ ND YAG جهت پاک کردن خال کوبی استفاده میشود، این نوع لیزر بر اکثر رنگ ها به جز رنگ سبز تاثیر خوبی دارد و عارضه خاصی روی پوست ایجاد نمی کند.تنها عارضهی استفاده از لیزر، زخمهای ساده است که با مصرف پمادهای ترمیمی تجویز شده توسط پزشک معالج راحتی برطرف میشود.از بین بردن خالکوبی با توجه به نوع رنگ به کار گرفته شده و تعداد دفعات انجام تاتو، با نظر پزشک متخصص پوست با یک تا سه نوبت انجام لیزر امکان پذیر است، هر چند باید توجه داشت که نتایج این عمل با لیزر در مواردی که یک بار تاتو شده، بسیار مطلوبتر و کاملتر است و شانس زیادی برای برطرف شدن کامل تاتو وجود دارد.
عوارض
1- عفونت :ایجاد عفونت پوستی در تاتو معمولا شایع نیست و عفونتهای چرکی گرچه مکرر رخ میدهد، ولی به ندرت جدی و خطرناک است.سیفلیس، توبرکلوز (سل) و هپاتیت نیز در اثر سوزن تاتو قابل انتشار هستند.بروز زگیل نیز در محل تاتو در اثر آلودگی سوزن مشاهده میشود.
2- واکنش حساسیتی : مهم ترین عارضه که ممکن است پس از تاتو اتفاق بیفتد، بروز واکنش آلرژیک به یکی از مواد موجود در تاتو است.در بیشتر موارد، وقتی رنگدانه تاتو یا مشتقات آن روی پوست می ماند، باعث بروز واکنش می شود که با بروز ناگهانی تحریک، تورم و قرمزی قسمتی که تاتو روی آن انجام شده است، در عرض چند هفته یا حتی چند سال پس از انجام تاتو دیده میشود.
برخی مواد که باعث بروز واکنش آلرژیک تاتو می شوند:
– جیوه: مناطق قرمز در تاتو را درگیر میکند و احتمال دارد واکنش آلرژیک شدیدتر شود و با بروز اگزما همراه باشد.
– کروم: نواحی سبز در تاتو را درگیر می کند.
– کبالت: مناطق آبی روشن در تاتو را درگیر می کند.
– منگنز: نواحی ارغوانی در تاتو را درگیر می کند.
– کربن: مناطق سیاه تاتو را درگیر می کند.
– درصد بالایی از نواحی زرد در تاتو چنانچه در معرض نور آفتاب قرار بگیرد، دچار قرمزی و تورم میشود و دلیل اصلی آن مشخص نیست، ولی علت میتواند وجود کادمیوم سولفات موجود در رنگ زرد باشد که مشتقات آن به نور حساس است.در بیشتر موارد، وقتی رنگدانه تاتو یا مشتقات آن روی پوست میماند، باعث بروز واکنش میشود که با بروز ناگهانی تحریک، تورم و قرمزی قسمتی که تاتو روی آن انجام شده است، در عرض چند هفته یا حتی چند سال پس از انجام تاتو دیده میشود
3- واکنشهای تحریکی : واکنشهای تحریکی ناشی از تاتو می تواند به دلیل سولفید جیوه موجود در رنگ تاتو باشد، به همین دلیل امروزه از رنگ های گیاهی استفاده میشود.واکنش تحریکی معمولا محدود به منطقه تاتو است، ولی گاهی وسیعتر و با بروز اگزما و پوستهریزی همراه میشود.
4- بیماریهای پوستی : بعضی اختلالات پوستی در مناطق تاتو می تواند برای اولین بار دیده یا تشدید شود.سیفلیس در مرحله دوم یا سوم در مناطق تاتو دیده می شود که در مناطق قرمز منتشر می شود، یعنی در مناطقی که جیوه وجود دارد.لیکن پلان و پسوریازیس نیز در مناطق تاتو دیده میشود، ولی به رنگ خاصی نیست.لوپوس در تاتو نیز بهندرت دیده میشود.گرانولوم سارکوئیدوز (علت اولیه ایجادکننده آن مشخص نیست، اما با تظاهرات درگیری اعضایی نظیر ریه و لنف تشخیص داده میشود) نیز یکی از عوارض پوستی که در پاک کردن تاتو نیز موجب بروز مشکل گردیده است.به علاوه ملانوم که یکی از بدخیم ترین تومورهای پوستی است، نیز در محل تاتو گزارش شده است.
از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)