پلک افتاده به معنی این است که لبه پلک بالایی می افتد و گاهی حتی می تواند تمام یا بخشی را تحت پوشش قرار دهد و باعث مشکلات بینایی شود. و گاهی افتادگی پلک ممکن است ثابت باقی بماند، ممکن است متناوب باشد. ماهیچه پلک فوقانی از سرعت کنترلش کاسته می شود ، بنابراین برخی از تمرینات برای پلک افتاده وجود دارد که بهتر است امتحان کنیدیک جراح پلاستیک افتادگی پلک را کامل درمان میکند اما قبل از انجام این کار بهتر است خودتان با حرکات مختلف به درمان آن بپردازید
زمانیکه با افراد صحبت می کنیم، چشم ها کانون توجه ما خواهند بود و هیچ کدام از ما نمی خواهیم به خاطر افتادگی پلک ها این مرکز توجه را از دست بدهیم!
مقاله زیر، ضمن معرفی علل افتادگی پلک، تمریناتی را برای اصلاح آن پیشنهادخواهد کرد.
Ptosis یا افتادگی، می تواند یک یا هر دو پلک را تحت تاثیر قرار دهد.در این حالت، لبه های پلک بالا از حالت طبیعی پایین تر می افتد و بعضی اوقات می تواند تمام یا بخشی از مردمک را بپوشاند.
در چنین شرایطی،آسیب یا ضعف عضله Levator (عضله بالا برنده)، که مسئول بالا نگه داشتن پلک ها می باشد، منجر به عدم کنترل کافی پلک و افتادگی آن می شود.این اتفاق می تواند؛ثابت، متناوب و یا پیش رونده باشد.
افتادگي پلك در بزرگسالي
شايعترين علت افتادگي پلك در بزرگسالان، كشيدگي يا جدا شدن ماهيچه بالابرنده پلك است. اين مشكل ممكن است بر اثر افزايش سن، پس از جراحي آبمرواريد يا ساير جراحيهاي چشمي و ضربه شديد به چشم بروز پيدا كند. افتادگي پلك بر اثر افزايش سن و كهولت بسيار شايع است؛ در اين شرايط با افزايش سن، پلك بالا دچار فشردگي پوست و چين و چروك ميشود و همين پوست اضافه ميتواند اشكالاتي را در ديد ايجاد كند.
يكي از دلايل رايج افتادگي پلك، حوادث و تصادفهاست كه بر اثر آنها عصبهاي پلك ـ كه مسئول حركت پلك هستند ـ فلج و موجب افتادگي پلك ميشود
با توجه به افزايش ميزان اميد به زندگي و افزايش تعداد جمعيت سالمندان در اثر ارتقاي شرايط بهداشت عمومي، بالطبع تعداد افراد مسني كه براي جراحي افتادگي پلك مراجعه ميكنند نيز بيشتر شده است.
افتادگي پلك در اشخاص كهنسال به صورت پف و چربيهاي اضافه دور چشم، چين و چروك و پوست چند لايه، بخصوص در پلك بالا بروز پيدا ميكند. پس از مدتي حجم اين پوست افتاده بيشتر ميشود كه ميتواند باعث سنگيني پلك بالا و خستگي فرد در زندگي روزمره شود؛ براي مثال فرد هنگام رانندگي، مطالعه، خياطي، تماشاي تلويزيون و ساير فعاليتهاي روزمره به مشكل برميخورد.
مشكلات ناشي از افتادگي پلك در بزرگسالان
افتادگي پلك خستگي زودرس پلك و چشم را به دنبال دارد، جلوي ديد را ميگيرد و مشكلات پوستي ايجاد ميكند. زماني كه خستگي ديد ايجاد شود، فرد مجبور ميشود ابروهايش را بالا دهد تا جلوي ديدش باز شود؛ زماني كه اين كار به طور مداوم در طول چند ماه انجام شود، پيشاني دچار چين و چروك ميشود، تناسب چشم و ابرو از بين ميرود و ماهيچه پلك شل ميشود كه همين مساله بعدها مشكلات زيادي را براي فرد بهوجود ميآورد.
زمانیکه افتادگی پلک ، یکی از پلک ها را درگیر کند، تشخیص آن در مقایسه با پلک سالم آسانتر است ، اما بروز افتادگی در هر دو چشم، این تشخیص را به مراتب دشوارتر خواهد کرد.
علل افتادگی پلک
-نقص مادرزادی
-روند عادی پیری
-آسیب عصب
-مشکل پزشکی مرتبط با بیماری
-وجود گل مژه
-سردرد و میگرن
-جراحی چشم
عوارض جانبی
یکی از شایع ترین عوارض جراحی پلک افتادگی پلک پایین می باشد، مخصوصاً در افرادی که پلک پایین چشم آنها بیش از اندازه شل است و در هنگام معاینه بیش از حد طبیعی کش می آید این عارضه شایع تر است در اینگونه موارد ماساژ پلک پایین بمدت ۲ تا ۳ ماه می تواند مفید باشد و اگر بهبودی حاصل نشد لازم است اعمال جراحی پیچیده تری انجام گیرد که تضمین موفقیت در آنها صد در صد نیست .