تزریق مواد پرکننده یا اصطلاحاً “فیلرها” برای اصلاح فرورفتگی ها و ناهمواری های پوست و رفع لاغری صورت سابقه ای بیش از 20 ساله دارد و از سال 1981 موسسه دارو وغذای آمریکا (FDA) تزریق کلاژن را به عنوان روشی برای ترمیم این حالات مورد پذیرش قرار داد. در سال های اولیه از کلاژن با منشاء سلول های گاو به عنوان فیلر استفاده می شد که نام های تجاری Zyderm I، Zyderm II و Zyplast نام فرآورده هائی بودند که در این ارتباط به کار می رفتند. این مواد پایداری بین 3 تا 6 ماه داشتند. تدریجاً عوارضی در اثر تزریق این مواد به وجود آمدند که درست بودن مصرف این مواد را زیر سئوال بردند. از مهم ترین این عوارض می توان به واکنش های ازدیاد حساسیت یا آلرژیک اشاره کرد.
این واکنش های حساسیتی چنان جدی و شایع شدند که تولیدکنندگان این نوع فرآورده ها مجبور شدند به مصرف کنندگان توصیه کنند که دو هفته قبل از مصرف این فرآورده ها تست پوستی برای بررسی احتمال ایجاد آلرژی انجام دهند. همچنین عوارض دیگری در اثر تزریق ژل بروز کردند که از بین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد: ایجاد دانه هائی تسبیحی شکل در محل تزریق، ایجاد آبسه های غیرچرکی (یا اصطلاحاً آبسه ی استریل) در محل تزریق، سیاه شدن پوست و از دست دادن بینائی در اثر تزریق اشتباه ماده به داخل رگ های بدن یا رگ های کناره ی چشم، باز فعال شدن عفونت هرپس سیمپلکس(تبخال)، بثورات پوستی آکنه ای شکل، عدم تقارن مناطق تحت درمان و همچنین برخی محققین نیز احتمال ایجاد بیماری های خود-ایمنی را در اثر تزریق کلاژن مطرح کرده اند که هنوز این موضوع اثبات نشده است.
علت گلوله شدن و حرکت کردن ژلها چیست ؟
یکی از مواردی که مکررا” توسط افراد سوال می شود اینست که چرا در بعضی موارد تزریق ژل لب ، ژل گلوله شده و یا از جای خود حرکت می کند و منظره بدی را به وجود می آورد؟ دراین زمینه به چند عامل می توان اشاره کرد :
1 – تزریق ژل های بی کیفیت که قیمت آنها بسیار کمتر از ژل های معتبر مانند ژوویدرم است و متاسفانه به منظور کسب سود بیشتر توسط برخی ازافراد استفاده می شود . بسیاری از این ژل ها بعلت موادی که در ترکیب خود دارند باعث واکنش سیستم ایمنی فرد شده و درنهایت توده هایی ( گرانولوما ) به وجود می آورند.
2 – عدم مهارت پزشک تزریق کننده. پس تا به مهارت پزشک و کیفیت موادی که مصرف می کند مطمئن نشده اید ازانجام این کار خودداری کنید. بهترین راه اطمینان از مهارت پزشک در تزریق ژل لب ، دیدن نتیجه کار در افرادی است که قبلا” به وی مراجعه کرده اند.
نتایج درمان
کیفیت ژل ها تنها به زمان ماندگاری آنها بعد از تزریق ژل بستگی ندارد یعنی برخلاف تصور عامه مردم ، تنها ملاک خوب بودن یک ژل زمان ماندگاری آن نیست . زمان ماندگاری بسیاری از ژل های معتبر مانند ” ژوویدرم ” حدود شش ماه تا یک سال است در حالی که این زمان برای بسیاری از ژل های تقلبی بسیار بیشتر است !
عمق تزریق هم روی زمان ماندگاری موثر است.
سوالات متداول
– اگر پس از تزریق ژل پشیمان شویم چه کنیم؟
در صورتیکه ژل تزریق شده، هیالورونیک اسید باشد با تزریق آمپول هیالورونیداز در محل از بین می رود. این ماده، آنزیمی است که اسید هیالورونیک را از بین می برد و برای تصحیح عوارض تزریق ژل و فیلرهای هیالورونیک اسید مثل برجستگی های ناشی از تزریق ژل استفاده می شود.
لازم به توضیح است که در موارد زیر مصرف هیالورونیداز ممنوع است:
_ آلرژی به نیش زنبور (زهر زنبور حاوی هیالورونیداز است).
_ حساسیت به هیالورونیداز
_ مصرف همزمان فوروزماید، اپی نفرین، بنزو دیازپین ها(دیاز پام)، هپارین، یا فنی توئین
_حاملگی
زمان شروع اثر هیالورونیداز بستگی به مقدار دارو دارد. با مقدار مصرف محافظه کارانه 5-20 واحد، صاف شدن محل تزریق ممکن است 1-2 هفته بعد از تزریق دیده می شود. با مقادیر بالای هیالورونیدازیعنی حدود 150-200 واحد، اثر دارو ممکن است در طی چند ساعت مشخص شود.
– آیا می توان قسمتی از ژل های مصرف شده را نگهداری و بعد از مدتی استفاده کرد؟
درب یشتر موارد، بروشورهای ژل های تزریقی توصیه می کنند این عمل انجام نشود. نگرانی اصلی، احتمال آلودگی باکتریایی و افزایش خطر عفونت است. اخیرا” یک مطالعه گذشته نگرعوارض عفونی استفاده از فیلرهای هیالورونیک اسید (ژویدرم و رستیلن) را که بمدت 6 ماه در دمای 4 درجه سلسیوس نگهداری شده بودند بررسی کرد و عفونت مرتبط پیدا نکرد.
موارد منع مصرف ژل ها
_ حاملگی یا شیر دهی
_ عفونت در ناحیه درمان (مثل تب خال یا آکنه)
_ استعداد بیمار برای تشکیل گوشت اضافه (کلوئید یا اسکار هیپرتروفیک)
_ اختلالات خونریزی دهنده (مثل کمبود پلاکت های خونی یا استفاده از داروهای ضد انعقاد)
_ مصرف داروی اکوتان در 6ماه گذشته
_ آتروفی پوست (نازکی پوست ناشی از مصرف طولانی مدت کورتون یا بیماری ژنتیک مثل سندروم اهلرز-دانلوس)
_ اختلال در ترمیم (مثل ضعف ایمنی)
_ بیماریهای پوستی در ناحیه تزریق ژل (مثل ویتلیگو، پسوریازیس، اگزما)
_ بیماری کنترل نشده سیستمیک
_ واکنش حساسیتی (آنافیلاکتیک) قبلی
_ آلرژی های شدید متعدد
_ حساسیت به مواد تشکیل دهنده ژل
_ اختلات روانی یا انتظارات نا معقول بیمار
مراقبت های قبل از تزریق ژل
به مدت دو هفته از مصرف این داروها اجتناب کنید:
آسپیرین(هر محصولی حاوی اسید استیل سالیسیلیک)، ویتامینE ، st.John’s wort ، مکمل های حاوی ginkgo ، سیر، و جنسینگ.
به مدت دو روز از مصرف بروفن (ادویل) و الکل خودداری کنید.
مراقبت های بعد از تزریق ژل
_قرمزی و تورم در ناحیه درمان شایع است و در طی چند روز از بین می رود.
_نواحی درمان را ماساژ ندهید.
_از گرم کردن محل تزریق بوتاکس و ژل تا از بین رفتن کامل تورم یا کبودی خوداری کنید. دوش گرفتن یا شستشوی معمولی اشکالی ندارد.
_از فعالیتهایی که باعث سرخ شدن صورت می شوند مثل مصرف الکل، ورژش یا برنزه کردن در روز درمان خود داری کنید.
_برای کاهش تورم یا کبودی تا چند روز هر چند ساعت به مدت 15 دقیقه از کمپرس سرد استفاده کنید.اگر کبودی ایجادشود معمولا” در عرض 7-10 روز از بین می رود.
_در صورت نیاز می توانید 2-4 هفته بعد از تزریق برای روتوش مراجعه نمایید.