درمان دیسک کمر

مقدمه

دیسک کمر (درست یا غلط) یکی از کابوس های مردم در تمام دنیاست و بسیاری از افراد از کمردرد رنج می برند .امروزه سن ابتلا به این بیماری بسیار پایین آمده به گونه ای که دیسک کمر در جوانان نیز شیوع بسیار بالایی پیدا کرده است .از دیگر این بیماری ها متوان به گودی کمر یا قوس کمر اشاره کرد.

بیرون زدگی دیسک کمر می تواند به علت و دلایل مختلفی  مانند افزایش سن( که موجب خشک شدن آب دیسک کمر می شود) ، وزن زیاد ، ورزش های غیر اصولی و سنگین ،وضعیت بد نشستن ایستادن و خوابیدن و علل دیگر به وجود بیاید که می تواند در بیماران با علائم متفاوتی همراه باشد.

فیلم درمان دیسک کمر با لیزر توسط دکتر فصیحی:

از علائم دیسک کمر می توان به درد پایین کمر همراه با درد ساق پا و سوزش(سوزن سوزن شدن) یا بی حسی پا که این علائم ازناحیه باسن یاپشت زانو آغاز شده به قسمت پشت زانو، ران و کف پا انتشار پیدا می کندکه در صورت عدم مراجعه به پزشک و تشخیص و درمان به موقع عوارض دیسک کمر خطرناکی به همراه داشته باشد

بیماران مبتلا به دیسک کمر می توانند با مراجعه به پزشک متخصص ستون فقرات و انجام تست های تشخیصی  و معاینات بالینی که پزشک برای تشخیص علت دیسک کمر و تفاوت درد آن با سیاتیک و یا کمردردهایی که به علل دیگر ممکن است در بیماران ایجاد شده باشد از بهترین راه ها و روش های درمان دیسک کمر بدون جراحی شامل  ورزش دیسک کمر ، کمربند طبی ، آب درمانی ،ماساژ، هممیوپاتی، ماساژ  و حرکات اصلاحی دیسک کمر استراحت که با صلاحدید پزشک و با توجه به علت و علائم بیماری برای شما در نظر می گیرد استفاده کنید.

   یکی از روشهای دیسک کمر جراحی به روش آندوسکوپی می باشد که از مزایای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در درمان آندوسکوپی نیاز به بستری شدن نیست و بیمار در همان روز مرخص می گردد/
  • میزان چسبندگی در درمان دیسک کمر به روش آندوسکوپی کمتر از عمل جراحی باز است.
  • در عمل آندوسکوپی به دلیل شستشوی مداوم  در حین عمل  احتمال عفونت نسبت به جراحی باز کمتر می باشد.
  • شکاف داده شده در جراحی آندوسکوپی بین 8 الی 10 میلیمتر است و  در عمل باز این شکاف بیشتر است .و این امر در درمان آندوسکوپی موجب گردیده تا به عضلات  اطراف مهره ای صدمه ای وارد نشود.

درد دیسک کمر چیست؟

ستون فقرات از مجموعه ای از استخوان های به هم متصل شده به نام مهره تشکیل شده است. دیسک ترکیبی از بافت های متصل شونده قوی است که یک مهره را در کنار مهره دیگر نگه می دارد . به عنوان بالشی بین مهره ها عمل می کند. دیسک از یک لایه سخت خارجی به نام فیبروسس حلقه ای و یک مرکز شبیه ژل به نام پولپوسس حلقه ای تشکیل شده است. با افزایش سن، مرکز دیسک ممکن است آب خود را از دیست دهد و دیسک اثر دیسک را به عنوان یک بالش کم می کند. این موضوع ممکن است باعث جابجایی مرکز دیسک از طریق یک شکاف در لایه خارجی شود. بیشتر دیسک کمر در زیر دو دیسک ستون فقرات کمری اتفاق می افتند، در زیر کمر (ناحیه بین قفسه سینه و باسن)

کمری که دچار دیسک شده است می تواند بر روی عصب هایی که در ستون فقرات هستند فشار آورد و ممکن است ایجاد درد، بی حسی، گزگز یا ضعف پا که سیاتیک نامیده می شود بشود. سیاتیک حدود یک تا دو درصد انسان های در رنج سنی سی تا پنجاه را مورد تاثیر قرار می دهد.

دیسک کمر  ممکن است باعث بروز درد کمر شود، اگرچه کمر درد به تنهایی(بدون پا درد) ممکن است علل دیگری غیر از  دیسک کمر داشته باشد. در این مقاله به بحث علائم، علل دیسک کمر و درمان آن میپردازیم.

درمان دیسک کمر 1

آناتومی دیسک بین مهره ای

از نظر کلی هر دیسک را می توان به دو بخش اصلی شامل آنولوس فیبروزوس در اطراف و نوکلئوس پولپوزوس در وسط تقسیم کرد. اما با دید دقیق تر می توان آن را به چهار بخش تقسیم کرد که به صورت حلقه های متحدالمرکز از خارج به داخل عبارتند از:

* لایه ی آنولوس فیبروزس خارجی که از لاملاهای فیبریل کلاژنی تشکیل شده

* لایه ی داخلی تر فیبروکارتیلاژ

* منطقه ترانزیشنال

* نوکلئوس پولپوزوس که کاملاً در مرکز قرار گرفته است.

الیاف کلاژنی تشکیل دهنده ی آنولوس فیبروزوس در مقابل نیروهای کششی 0Tensile Strenght) پروتئوگلیکان های بخش مرکزی در مقابل کمپرشن و فشار مقاومت می کنند. فاکتورهای بسیای مانند مسائل ژنتیکی و تغییر میزان آب کلاژنی، در پیدایش بیماری دژنراتیو دیسک ها دخالت دارند. صاحب نظران اعتقاد دارند که توانایی حفظ آب در بخش مرکزی (N. Pulposus) در خواص فیزیکی دیسک نقش مهمی ایفا می کند. در یک دیسک سالم، نیروهای وارده به طور مساوی در بخش های مختلف آنولوس منتشر می شوند.

کاهش هیدراتاسیون دیسک می تواند خاصیت بالشتکی دیسک را تقلیل داده و باعث انتشار آسیمتریک نیروهای وارده و آسیب شود. افزایش محتوای کلاژن و کریستالینیتی بخش مرکزی دیسک (N.P) نیز می تواند در دژنراسیون دیسک مؤثر باشد. احتمال تأثیر ژنتیک بر پیدایش برخی آنورمالی ها و مشکلات ستون فقرات مانند اسکولیوز اسپوندیلولیستزیس و اسپوندیلیت آنکیلوزان شناخته شده، اما مطالعات علمی چندانی در زمینه ی تأثیر آنها بر بیماری های دژنراتیو دیسک صورت نگرفته است. برخی مطالعات نیز نشانگر نقش ژنتیک و عوامل محیطی به صورت مشترک در ایجاد کمردرد و بیماری های دژنراتیو دیسک هستند.

علائم و نشانه ها

دردهایی که به دلیل فشاربرروی عصب سیاتیک ازناحیه باسن شروع میشودو به سمت ساق پا وزانویاکف پا منتشرمیشود علائم پارگی دیسک کمر هستند.دردهای ناحیه تحتانی کمرهمراه با دردناحیه ساق پا رخ میدهد.

سوزش(سوزن سوزن شدن) یا بی حسی در یک ساق پا رخ میدهد که این علائم از ناحیه باسن یا پشت زانو شروع میشود و در قسمت پشت زانو، ران ،زانو و با داغی کف پا  گسترش پیدامیکند.

1-ضعف درناحیه خاصی ازماهیچه های ساق یک یا هردوپا

2-درددرناحیه جلوی ران

3-دردهای عمیق وگرفتگی ماهیچه ها

4-ابتلا به سندروم دم اسب

ضعف درهردوپا وعدم کنترل روده ومثانه ازعلائم خاص فشارهای شدید به عصب است که به آن سندروم دم اسب گفته میشود.این بیماری به ندرت اتفاق می افتد اما درصورت بروزاین مشکل، بیمار دارای مشکل بسیارجدی دیسک کمر و درمان آن فقط با  مراجعه به پزشک امکانپذیر است .

علایم دیسک کمر L1-L5شامل مواردزیراست.

-دردهای مزمن ناحیه تحتانی کمر

-درد،کرختی وسوزش درساق پا،کف پا وانگشتان پا

-سخت شدن ودردمفصل کمر

-ضعف ماهیچه ها ی ران وپشت ساق پا

-سیاتیک

-بی ارادگی درکنترل ادرار که به ندرت اتفاق می افتد.

علایم دیسک کمر، بسته به محل بروز، می‌تواند متفاوت باشد.

علت و دلایل

از علل  دیسک کمر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

*افزایش سن

* وزن بالای بدن

* وضعیت بد بدن در زمان نشستن، ایستاده و…

* بلند کردن اشیا در حالات نامناسب

* افزایش ناگهانی فشار بر ستون فقرات (حتی فشارهای کم)

* سیگار کشیدن

* ورزش های غیر اصولی و سنگین مثل فوتبال، کشتی، ورزش های رزمی و…

* رانندگی به ویژه در مسافت های طولانی و با ماشین های سنگین یا دارای صندلی نامناسب.

* ایستادن و یا نشستن طولانی مدت .

* خم و راست شدن زیاد

* لرزش کل بدن (مثلاً هنگام کار کردن با تراکتور و…)

کمردرد چیست؟

عوارض

عوارض جانبی خفیف شامل مواردزیراست.

– افزایش دردمفصل کمروساق پا

عوارض جانبی شدید که به ندرت اتفاق می افتد

-عفونت والتهاب درعصب ستون مهره ها وبافت های دیگر

– ازبین رفتن وآسیب دیدگی بافت ها براثرتزریقات متعدد

-آسیب دیدگی ریشه عصب ها

تشخیص

ستون-فقرات+6

پزشک درمورد عملکردصحیح روده ومثانه وکنترل ادرارومدفوع معایناتی را برروی بیمار مبتلا به دیسک کمر انجام میدهد درصورت بروزهرگونه مشکل نشان دهنده این است که فتق دیسک کمر باعث ایجاد فشاربه نخاع شده است.

  • اشعه ایکس

پزشک ممکن است انجام اشعه ایکس وعکس برداری ازمفصل کمر رابرای شما تجویزکند.انجام اشعه ایکس به صورت مکرر نمیتواند بیرون زدگی دیسک را به پزشک نشان دهد اما میتواند پزشک را درمورد میزان آسیب دیدگی ستون مهره ها مطلع کند.

  • ام آر آی

تصویربرداری بوسیله ام آر آی یکی از رایجترین تست هایی است که درتشخیص بیرون زدگی دیسک بسیارموثراست.این تست بدون درد وکاملادقیق است وهیچ گونه عوارض جانبی درپی نخواهدداشت درصورتی که برای بیمار بیرون زدگی دیسک تشخیص داده شود انجام تصویربرداری ام آرآی جایگزین همه تست ها میشود.

  • سی تی اسکن

دربعضی ازمواقع ام آرآی واشعه ایکس نتیجه بخش نیستند وتست های دیگری نیازاست عکس برداری مایلوگرام myelogram همراه با سی تی اسکن میتوانداطلاعات وجزئیات بیشتری ازمفصل رادراختیارپزشک قراردهد.

  • دیسکوگرام

زمانیکه جراحی بیرون زدگی دیسک کمر نیاز است پزشک از دیسکوگرام برای جایگزین کردن دیسک هایی که دچاردردهستند استفاده میکند.

ای ام جی الکترومایوگرافی EMG ونوارحسی SSEP(مشخص کننده فعالیت های الکتریکی مغزوراه های عصبی آن است)

تست های الکتریکی میتواندبه شما نشان دهد که آیا علت درساق پا ازعصب های آسیب دیده است؟انجام این تست ها قبل ازتصمیم گیری برای عمل جراحی ضروری است.

درمان ها

  • درمان بدون جراحی

پزشک شما ممکن است که راه های درمان بدون جراحی دیسک کمر از قبیل استراحت کوتاه، داروهای ضد التهاب برای کاهش ورم، داروهای ضد درد برای کنترل درد، فیزیوتراپی، تمرین و درمان تزریق اپیدورال استروئید را تجویز کند. اگر به شما گفته شد که استراحت کنید، راهنمایی های در مورد مدت زمان استراحت در تخت خواب حتما دنبال کنید.

استراحت بسیار زیاد در تخت خواب ممکن است باعث سفت شدن مفاصل و ضعف عضلات شما شود که موجب سخت شدن هر چه بیشتر انجام فعالیت ها که به کاهش درد کمک می کنند شود. از پزشک خود بپرسید که آیا در حین درمان دیسک کمر می توانید به کار و شغل خود ادامه دهید.

پزشک شما ممکن است که درمان را با کمک پرستار یا فیزیوتراپیست آغاز کند  و شروع به آموزش انجام فعالیت های روزانه بدون قرار دادن فشار اضافی بر روی کمر کند.

هدف درمان های بدون جراحی دیسک کمر، کاهش ناراحتی عصب و دیسک و همچنین بهبود شرایط فیزیکی بیمار برای حفاظت از ستون فقرات و افزایش عملکرد کلی آن می باشد. درمان های بدون جراحی دیسک کمر خفیف یا شدید با یک برنامه درمانی سازماندهی شده که ترکیبی ازبهترین روش های درمانی است برای اکثر بیماران دیسک قابل انجام است .

بعضی از اولین درمان هایی که پزشک برای شما تجویز می کند عبارتند از : آلتراسوند، تحریک الکتریکی، بسته های داغ و بسته های سرد و درمان دستی (با دست) برای کاهش درد و اسپاسم عضلانی  هستند که باعث آسان تر شدن شروع برنامه تمرینی ورزشی می شود. برای بعضی بیماران کشش ستون فقرات نیر ممکن است به صورت محدودی باعث کاهش درد دیسک کمر شود.

گاها، دکتر از شما می خواهد تا در ابتدای درمان برای کاهش درد از بریس کمر استفاده کنید، البته این کار دیسک کمر را درمان نمی کند. درمان دستی ممکن است برای کوتاه مدت کمر درد های غیر مشخصی را تسکین دهد، اما در بسیاری از موارد دیسک باید از این کار اجتناب کرد. در ابتدای کار، تمرین هایی که یاد می گیرید ممکن است کشش های ساده یا تغییر وضعیت بدنی برای کاهش کمر درد و علایم پاها باشند.

زمانی که درد شما کم باشد احتمالا تمرینات شدیدتری برای بهبود توان، انعطاف پذیری، ثبات و قابلیت بازگشت به سبک زندگی عادی استفاده می شود. دستورالعمل های تمرینی باید به صورت درست آغاز شوند و باید در طول درمان اصلاح شوند. یادگیری و ادامه تمرینات در منزل و برنامه های کششی بخشی مهمی از درمان دیسک کمر هستند.

با وجود این که کمردرد و رادیکولوپاتی علل شایعی برای ناتوانی بیماران به شمار می رود، اما بسیاری از بیماران با درمان های معمولی بهبود خواهند یافت. در یک مطالعه از 208 بیمار مبتلا به درد رادیکولر حاد در مسیر ریشه های L5 و S1، هفتاد درصد بیماران طی چهار هفته بهبودی واضحی در پاسخ به درمان طبی دیسک کمر نشان دادند.

به همین علت و بر اساس مطالعات مشابه درمان علامتی در بیماران مبتلا به دیسکوپاتی طی شش هفته ی اول کاری منطقی به شمار می رود به شرط این که بیمار دچار اختلال اسفنکتری، ضعف عضلانی پیش رونده و اختلالات عصبی پیش رونده نباشد. در نتیجه کار پزشکان خانواده و پزشکان عمومی در این راستا اهمیت بیشتری پیدا می کند. از جمله روش های مهم درمان دیسک کمر  می توان به استراحت مطلق در بستر به مدت دو تا سه روز، داروهای مسکن معمولی (استامینوفن- NSAIDs و…) شل کننده های عضلانی (متوکاربامول)، ورزش های خاص و در موارد خاص تزریقات موضعی اشاره کرد. شناخت دقیق علائم بیماری و تشخیص صحیح در درمان اهمیت خاصی دارند.

امروزه ثابت شده است که حداکثر مدت زمان لازم برای استراحت مطلق در درمان دیسک کمر دو تا هفت روز است. متأسفانه بسیار مشاهده می شود که استراحت های طولانی مدت سه ماهه و حتی در مواردی که مؤلف آن را قابل گزارش می داند، یک ساله به بیماران پیشنهاد می شود.

اعتقاد بیشتر محققین بر این است که استراحت بیشتر از دو روز، نه تنها اثر بخشی زیادی نخواهد اشت، بلکه با تشدید برداشت استخوان و تسهیل در پیدایش پوکی استخوان، افزایش احتمال مسائل ترومبوامبولیک، افسردگی و ضرر و زیان سرشار اقتصادی برای بیمار مبتلا به دیسک کمر ، خانواده و جامعه نیز به وجود خواهد آمد.

  • اصلاح فعالیت

برای درمان دیسک کمر از انجام فعالیت هایی که علائم شما را تشدید می کنند بپرهیزید مثل کشش های غلط و نا مناسب، خم شدن ها یا بلند کردن اشیا، استفاده از ماشین چمن زنی یا نشستن های طولانی.

  •  ورزش

* یک یا چند دوست با نشاط و شاداب پیدا کنید تا ورزش ادامه دار شود.قبل از انجام حرکات ورزشی دیسک کمر و کمر درد یا یک دکتر متخصص ستون فقرات مشورت کنید

* ورزش های هوازی (Aerobic) مثل راه رفتن معمولی، راه رفتن سریع، شنا، دوچرخه سواری را تمرین کنید و سعی کنید سه تا پنج روز در هفته را به آنها اختصاص دهید.

* سعی کنید ورزش ها را به تدریج سنگین تر و طولانی تر کنید. برای مثل هر روزپنج دقیقه بیشتر از روز قبل.

* شروع ورزش  دیسک کمر با گرم کردن تدریجی و پایان آن با سردکردن تدریجی باشد.

* ورزش را با زندگی روزمره ی خود ادغام کنید. برای مثل در کنار میز کار خود، حرکات کششی پا، بلند کردن وزنه های سبک با پا در زمان تماشای تلویزیون، حرکات نرمشی یا حتی هنگامی که منتظر آماده شدن چای هستید و… را انجام دهید.

  • حرکات اصلاحی

0888

– انعطاف لگن وکشش زانو در روی یک سطح مسطح و صاف و قرار دادن یک ساق پا به جلو،کف پای دیگر را روی زمین قراردهید و زانوی خود را طوری قراردهید که زاویه آن 90 درجه باشد زانویی که پشت است باید بر روی یک سطح نرم قرارداشته باشد و زاویه خم شدن زانوی دیگر باید 90 درجه باشد.

زانوی جلویی خود را کمی به جلو ببرید.می توانیدبرای ناحیه ای ازلگن که دچارکشیدگی می شود از بریس استفاده کنید و لگن خود را به جلو ببرید این بار زاویه زانو باید کمی بیشتراز90 درجه باشد این حرکت را به مدت 10 ثانیه نگه داریدو5 تا 10 مرتبه تکرارکنید وسپس پاهایتان را عوض کنید برای اینکه کشش زانوهایتان آسان ترشود می توانید این حرکت را از حالت ایستاده شروع کنید.

درحالت ایستاده یک قدم به عقب بردارید زانوی جلویی خودرا طوری خم کنیدکه ناحیه لگن به سمت جلو باشدو زانوی عقبی باید کاملاصاف باشداین حرکت رابرای 10 ثانیه نگه دارید و5تا 10 مرتبه تکرارکنید سپس پای خود را عوض کنید.

-کشش عضلات همسترینگ به صورتیکه کنار نیمکت یامیزایستاده اید: یکی ازساق پاهایتان را بر روی میز بالا بیاورید به صورتی که کاملاکشیده وصاف باشد.می توانید برای ایجاد استحکام با دست خود ساق پا را محکم نگه دارید.به آرامی به سمت جلوخم شویدساق پا و مفصل کمرخود را کاملا صاف نگه داریدتا زمانیکه درناحیه همسترینگ احساس کشش داشته باشید این حرکت رابه مدت 10 ثانیه نگه دارید وسپس به جای اولیه خودبازگردید واستراحت کنید این حرکت را 5 تا10 مرتبه تکرارکنید وجای پاهایتان را عوض کنید.

– برروی زمین بخوابید وهر دو زانویتان راخم کنیدیکی از زانوهایتان به طرف سینه خود بالا بیاوریدو سپس زانوی بعدی و می توانید از دو دست خود برای کمک درپشت ران استفاده کنیداین حرکت رابه مدت 10 ثانیه نگه دارید و 5 تا10 مرتبه تکرارکنید.

– بالابردن یک زانو به سمت سینه وبازگشت به حالت اولیه حالت اولیه  :یکی از زانوهای خودرابه سمت سینه خود بالاب یاورید از دست خود برای بالا بردن زانوکمک بگیرید وبرای 10 ثانیه این حرکت رانگه داریدو5 تا10 مرتبه تکرارکنید وسپس زانوهای خود را عوض کنید.

– بر روی زمین به صورت طاقباز بخوابید و بازوهای خود را کنارتان قراردهید وکف پاهایتان رابرروی زمین قراردهیدواستخوان پلویس را کج کنیدو زانوهای خود را خم کنیدیک فاصله ای باید بین زمین و مفصل کمرباشددرابتدا یک دم انجام دهیدو سپس با کج کردن استخوان پلویس عمل بازدم را انجام دهید زمانیکه شما نفس خودرا به بیرون می دهید و استخوان پلویس را کج می کنید عضلات شکم باید به سمت ستون مهره ها منقبض شوداین حرکت باعث می شود که عضلات پشت به آرامی کشش پیداکند در حالیکه مستقیم برروی زمین قرارگرفته است. همراه بایک دم دیگر دوباره حرکت را آغازکنید و10 مرتبه تکرارکنید.

– حرکت مانندپل : بر روی کمر بخوابید و بازوهای خود را کنارتان قراردهید و زانوهای خود را طوری خم کنیدکه کف پایتان برروی زمین قرارداشته باشدبا فشار بر روی پاشنه پا لگن خود را بالا بیاورید به صورتیکه یک خط مستقیم اززانوتاشانه هایتان ایجادشود.

باید کمی فشاربرروی ناحیه گلوتس glutes(باسن) باشد و مرکز مفصل کاملا محکم نگه داشته شود.اگرناحیه لگنتان شل وافتاده باشدمفصل کمرتان راکمی نزدیک زمین بیاورید هدف ازانجام این حرکت نگه داشتن یک خط مستقیم ازشانه به سمت زانو است و می توانید این حرکت را به مدت 20تا30 ثانیه نگه داریدشما ممکن است برای افزایش قدرت بدنی نیازداشته باشید که هربار 5 ثانیه این حرکت را تکرارکنید.

  • فیزیوتراپی

ورزش-درمانی-کمردرد-1-300x203

ماساژدادن عمیق بافت ها باعث شل شدن عضلاتی که دچارگرفتگی شده اند میشود.انجام تمریناتی که برای درمان دیسک کمر و بهبود بیمار موثر است بسیارمهم است.استفاده ازکمپرس های گرم وسرد،استفاده ازکمپرس های گرم برای رقیق شدن خون ،اکسیژن وموادمغزی درون دیسک موثراست واستفاده از کمپرس های سردباعث کاهش درد دیسک کمر ،التهاب وشل شدن عضلات میشود.

آب درمانی(نشستن درحوض های آب گرم )

استفاده از اشعه های فراوادرمانی،برای تحریک ماهیچه های کمر وشل شدن آنها

استفاده ازشوک های الکتریکی عصب یا تی ان این اس TENS:دراین روش با فرستادن اشعه های الکترونیکی ضعیف به اکترودهای پوست باعث شل شدن ماهیچه ها میشوند.

انجام تمرینات برا ی استحکام بدن : این تمرینات که برای استحکام کل بدن انجام میشودبا انجام این تمرینات بدن قوی میشودو ازآسیب به بدن درآینده جلوگیری میشود این تمرینات با انجام درازنشست باعث استحکام عضلات شکم میشود عضلات شکم ، ناحیه ای است که عضلات کمررا پشتیبانی میکند وبه همین دلیل استحکام آن در استحکام عضلات کمر بسیار موثر است.

انجام تمرینات کششی وانعطافی برای جلوگیری از سفت شدن عضلات وکم کردن وزن با سوزاندن کالری بسیارمهم است این تمرینات شامل دوچرخه سواری ،شنا، ایروبیک درآب است.نکته:(وزن اضافی باعث ایجادفشاربرروی ستون مهره ها میشود)به همین علت کاهش وزن بسیارمهم است.همچنین انجام تمرینات ایروبیک میتواند به استقامت ماهیچه ها واستحکام بدن کمک کند.

درتعدادی ازبیماران انجام تمرینات فیزیوتراپی برا ی درمان دیسک کمر نتیجه بخش نیست و بیمار برای بهبودی به عمل جراحی نیازدارد.اگرشما یکی ازاین بیماران هستید دو روش برای جراحی وجود دارد.جراحی باز و جراحی بسته ستون فقرات. به دلیل خطراتی که جراحی بازممکن است داشته باشد شما ممکن است عمل بسته دیسک کمر را برای درمان دیسک کمرکه درمرکزلیزر برروی ستون فقرات انجام میشودانتخاب کنید.

هدف این جراحی کاهش فشاری است که جابه جایی مهره ها برروی ریشه عصب ستون مهره ها ایجادکرده است ودرنهایت با کاهش فشارباعث کاهش درد درکمرمیشود.این جراحی حدود یک ساعت طول میکشد و بیمار بعد از جراحی دیسک کمر  نیازی به بستری ندارد و می تواندبرای مراقبت های بعدازجراحی روز بعدازعمل به پزشک مراجعه کند.انجام این جراحی برروی ده ها و هزارها نفر از بیمارانی که دچار کمردرد و گردن درد بوده اندموفقیت آمیزبوده است ومیتواندبه شما هم کمک کند.

امروزه مرکزلیزرستون مهره ها اطلاعات بیشتری برای درمان دیسک کمر در اختیار دارد و با استفاده از عکس برداری با ام آر آی وسی تی اسکن در بهبود بیماران کمک شایانی داشته است.

  • دارو درمانی

drugs2

داروهای کنترل درد، داروهای مسکن نامیده می شود. بیشتر دردهای ناشی از دیسک کمر می توانند با داروهای ساده ای مانند آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسین یا استامینوفن درمان شوند. بعضی اوقات، نه همیشه، دکتر ممکن است شل کننده عضلات تجویز کند.

اگر شما درد شدید مداومی دارید، دکتر شما ممکن است برای مدت کوتاهی مواد مخدر تجویز کند. ولیکن، از شما خواسته می شود تا فقط داروهایی که نیاز دارید را مصرف کنید چرا که مصرف بیشتر به بهبود سریع تر کمک نخواهد کرد و ممکن است باعث اثرات جانبی ناخواسته مانند یبوست و خواب آلودگی شود و ممکن است به وابستگی به دارو منجر شود.

همه داروها باید همانطور که گفته شده مصرف شوند. مطمئن شوید که به دکتر خود در مورد تمام داروهایی که مصرف می کنید بگویید، حتی داروهای بدون نسخه ساده، و اگر او داروهای ضد درد تجویز می کند، او را از اثری که دارو بر روی شما دارد مطلع سازید. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی تسکین دهنده درد هستند و برای کاهش تورم و التهاب که در نتیجه دیسک کمر ایجاد می شود استفاده می شوند.

این داروها عبارتند از ، آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسین و انواع داروهای تجویزی.  اگر پزشک داروی ضدالتهابی برای شما تجویز کرد، باید مراقب اثرات جانبی آن مانند ناراحتی شکم یا خونریزی باشید. استفاده مدام از این دارو ها یا داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی باید توسط پزشک نظارت شود تا از هرگونه مشکل احتمالی جلوگیری شود.

داروهای دیگری که اثر ضد التهابی دارند نیز وجود دارند. بعضی اوقات داروهای کورتیکواستروئید-دهانی یا تزریقی- بخاطر اثر ضد التهابی قوی شان برای کمر درد و پا دردهای شدید ناشی از دیسک کمر تجویز می شوند. کورتیکواستروئید مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی می توانند اثرات جانبی داشته باشند. باید با دکتر خود در مورد مزایا و همچنین ریسک های این داروها صحبت کنید.

  • تزریق

5141_725

تزریقات اپیدورال ممکن است در هنگام پا درد بسیار شدید توصیه شوند. این تزریقات تزریق کورتیکواستروئید درون فضای اپیدورال ( ناحیه دور عصب های ستون فقرات) توسط پزشک مجرب در زمینه استفاده از این تکنیک انجام می شود. بعد از تزریقات اولیه ممکن است یک یا دو تزریق دیگر در زمان دیگری انجام شود. این کار باید به عنوان بخشی از یک برنامه جامع و کامل توانبخشی و درمانی انجام شود.

هدف تزریقات کاهش التهاب عصب و دیسک کمر است. تزریق نقاط ماشه  ای  تزریقات بیحسی موضعی ( گاها با کورتیکواستروئید ترکیب می شوند) هستند که به صورت مستقیم درون بافت نرم دچار درد یا عضلاتی که در طول ستون فقرات قرار دارند یا بر روی پشت لگن خاصره  انجام می شوند. با وجود اینکه این تزریقات گاها برای کاهش درد مفید هستند اما به معالجه و درمان دیسک کمر کمکی نمی کنند.

  • لیزر

درمان با لیزر یکی از منطقی ترین وموثرترین  روش هایی است که برای شرایط دردناک و کنترل درد دیسک کمر استفاده میشود.

 درمان با گرما یا سرما

برای درمان دیسک کمر در ابتدا کیسه های سرد برای کاهش درد و تورم دیسک کمر استفاده می شود. بعد از چند روز برای کاهش درد دیسک کمر و احساس راحتی ممکن است گرما به کار رود.

  • کمربند طبی

استفاده ازکمربندهای طبی برای محافظت مفصل کمروجلوگیری ازکشیده شدن ،رگ به رگ شدن،واختلالات دیسک های کمروآسیب های دیگر استفاده میشود.

معمولا وزنه برداران ازکمربندهای مخصوص ورزشی استفاده میکنند هم چنین افرادی که به تناسب کارشان اجسام سنگین بلند میکنند مانند کارگران ساختمانی یا کارگران باید از کمربندهای طبی استفاده کنند.اگرچه پزشکان یاکایروپراکترهاکه تخصص خاصی درتوان بخشی مفاصل دارندمعتقدند که اتکابه کمربندطبی باعث ضعیف شدن مفصل کمر و در نهایت آسیب به این ناحیه میشود.

  • ماساژ

ماساژدرمانی-تنگی-کانال-نخاع

بوسیله ماساژ درمانی کمر میتوان ازفشارهای عصب جلوگیری کرد در این روش با انجام تکنیک های خاص حرکت باعث ایجاد حرکات خاص درماهیچه ها شدوازفشاردیسک به عصب ها جلوگیری کرد. این روش می تواند باعث کاهش درد وجلوگیری از آسیب های دیسکی که براثرکمبود مایع درون دیسک وخشک شدن آن ایجاد شده است شدوباعث کاهش گرفتگی عضلات شویم.ترکیب این روش همراه بایک برنامه قدرتی برای مفاصل میتواندحتی دردهای ناشی از بیرون زدگی دیسک کمر  راکاهش دهد.

  • رژیم غذایی

Healthy-Breakfast-2

یک رژیم غذایی سالم، شامل همه موادغذایی وویتامین هاست که باعث ایجادفواید مختلفی دربدن میشود که شامل حفظ سلامتی ،وزن متناسب بدن ،انرژی لازم ودرمان کمردرد و انجام فعالیت های روزانه به صورت طبیعی است.هم چنین فواید دیگری که استفاده ازرژیم غذایی مناسب برای بدن دارد حفظ سلامتی بدن برای مدت طولانی است.

  • آب درمانی (هیدروتراپی )

736-1378023515

فوایداستفاده ازآب درمانی حدودهزاران سال پیش کشف شده است.درکشورهای اروپایی جاییکه آب درمانی بسیاررایج است آب درمانی برای درمان بیشتربیماری ها استفاده میشود آب درمانی یکی ازقدیمی ترین ،به صرفه ترین وامن ترین روش ها دردرمان بیشتربیماری ها است.براساس تجربیات  میدانیم که آب فقط برای تمیزکردن بدن نیست بلکه به انسان شادابی هم میبخشد زمانیکه شما بعدازخستگی یک دوش آب گرم میگیرید احساس شادابتری دارید وهمه خستگی هاازبدن شما بیرون میرود.

باجابه جا کردن حمام یخ وداغ میتوانید دست درد و پادرد را درمان کنیدبه صورتیکه یک لگن پر از آب داغ ویک لگن پر از آب یخ آماده کنید به مدت 1 دقیقه پا ودست خود را درظر آب داغ قرار دهید وسپس به مدت 20 ثانیه درآب یخ نگه داریدوبعداز آن دوباره آب گرم وآب یخ ، به همین ترتیب تا 10 دقیقه کامل شودوبا قراردادن دست یا پا درآب یخ  این روند پایان میابد.این اقدام برای بیماری آرتروز،خستگی مفاصل،دردپاوگردش جریان خون بسیارمفیداست.

فراموش نشود که استفاده ازآب گرم باعث کاهش فشارماهیچه ها وکاهش درد دیسک کمر میشود گرما باعث افزایش جریان خون وانبساط خون در رگ ها میشود.سرما باعث آرامش عضلات میشود.

  • هومیوپاتی

Homeopathy-03

هومیوپاتی درمانی است که درآن شخص به صورت کامل آسیب شناسی میشوددراین درمان ها شخص به  صورت کامل ازنظر فیزیکی ،روانی معاینه میشود وشرح کامل بیمارارزیابی میشود.

هم چنین میزان مستعد بودن بدن برای ابتلا به بیماری درشرایط دردناک درنظرگرفته میشوددرمان هایی که درپایین اشاره میشودنشان میدهدکه این درمان هاالبته نه به صورت کامل میتواندباعث کاهش دردودرمان بیماری شودعلائمی که برای هردارو مشخص شده است به صورت مستقیم مربوط به آن بیماری نمیشود زیرا هنگام استفاده از روش هومیوتراپی علائم عمومی نشان داده میشود ومتناسب بانوع علائم باید دارو انتخاب شودوهیچ یک ازاین داروها نباید بدون دستورالعمل مصرف شود.

  • استراحت

اگربیمار مبتلا به دیسک کمر دچار دردهای شدید باشد باید چندروز استراحت کند وهیچ گونه فعالیتی انجام ندهد. هم چنین پزشک استفاده ازبریس یا آتل برای محکم نگه داشتن مفصل کمر وجلوگیری ازحرکت دیسک های آسیب دیده را توصیه میکند.بعدازدوروزاستراحت شما متیوانید به فعالیت های طبیعی خود ادامه دهیدفعالیتتان را باپیاده روی آرام شروع کنیدوهرروز فاصله پیاده روی را افزایش دهید.

  • درمان باضماد

این داروفقط برای استعمال خارجی است وبرای کاهش درد ماهیچه ،بافت ،لیگامنت ،مفصل واستخوان های آسیب دیده استفاده میشوداین ضمادراباید حداقل 4 ساعت برای احیای بافت های آسیب دیده استفاده کنید.

بهترین نتیجه:بهتراست این ضمادبر روی ناحیه آسیب دیده هنگام شب وموقع خواب استفاده کنید درطول درمان ازانجام تمرینات ورزشی اجتناب کنید.

سایر درمان ها:

روش های درمان دستی:ماساژبافت های نرم بدن وکشش وحرکت مفاصل ،بهبود تعادل بدن،افزایش دامه حرکتی مفصل کمربا استفاده ازتمرینات فیزیوتراپی نمونه های این درمان ها است.

هم چنین درمان های دستی برای کاهش درد دیسک کمر هم مناسب است.

انجام حرکات درمانی:شامل تمرینات کشش واستقامتی برای افزایش دامنه حرکتی واستقامت ماهیچه ها کمروشکم وحفاظت واستحکام این قسمت ها وکاهش استرس وفشاردیسک ومفصل کمراست.

درمان عصبی عضلانی باعث بهبود حالت های بدن درموقعیت های مختلف میشود وبازگشت استحکام به ماهیچه ها ، بازگشت خواب راحت ،مکانیسم صحیح نشستن وایستادن برای حفظ دیسک وستون مهره ها ازآسیب دیدگی انجام میشود.

درمان ها شامل فراوادرمانی،شوک ها ی الکتریکی ،یخ ،لیزرسرد، انقباض ماهیچه ها ویا درمان های دیگر برای کاهش دردوالتهاب ساختارستون مهره ها است.

تمریناتی که درخانه باید انجام شود شامل تمرینات کششی ،استقامتی ،قدرتی است که باید به صورت منظم وهرروزانجام شودومرحله به مرحله سنگین ترشود.

درمان جراحی

[v

هدف جراحی دیسک کمر این است که فشار دیسک بر روی عصب ها که باعث ایجاد درد و ضعف است برداشته شود. رایج ترین جراحی دیسککتومی یا دیسککتومی جزئی  که در آن بخشی از دیسک برداشته شود. برای مشاهده دیسک به صورت واضخ، گاها نیاز است تا بخشی کوچکی از لامینا، استخوان پشت دیسک برداشته شود.

برداشتن استخوان ممکن است حداقلی باشد (همی لامیتونومی) یا گسترده تر باشد (همی لامینکتومی). بعضی از جراحان از آندوسکوپ یا میکروسکوپ در مواردی برای جراحی دیسک کمر استفاده می کنند. دیسککتومی می تواند تحت بیهوشی موضعی، بیهوشی ستون فقرات یا بیهوشی عمومی انجام شود. بیمار صورت خود را روی میز جراحی می گذارد، عموما در حالت چهار دست و پا .

یک برش کوچک بر پوست روی دیسک ایجاد می شود و عضلات روی ستون فقرات از روی استخوان دور کشیده می شوند. مقدار کمی از استخوان ممکن است برداشته شود تا جراح بتواند عصب تحت فشار را ببیند. دیسک دردناک شده و تکه های شل آن تا جایی که دیگر بر روی عصب ها فشار نیاورند برداشته می شوند. هر گونه  خاراستخوان برداشته می شود تا فشار بر روی دیسک کاملا برداشته شود. معمولا ، میزان کمی خونریزی ایجاد می شود.

  • روش آندوسکوپی

جراحی که درمراکزلیزردرمانی انجام میشودبوسیله آندوسکوپی برای کاهش دردی که براثر بیرون زدگی دیسک کمر اتفاق می افتدانجام میشوداین جراحی هزاران مرتبه توسط جراحان انجام شده است یکی از مزایایی که این جراحی برای بیمار دارد به دلیل میزان جراحت کم ترنسبت به جراحی باز بیماران میتوانند بعدازانجام عمل به راحتی به زندگی طبیعی خود بارگردند و فعالیت های روزانه خودرابدون هیچ گونه عوارض جانبی انجام دهند اما جراحی باز خطرات بالقوه خود رابه همراه دارد.مزیتی که جراحی بسته دارد این است که شما هیچ گونه محدودیتی نخواهیدداشت

و فورا می توانید به زندگی طبیعی خود بازگردید وفعالیت های خودرا انجام دهید.مراکزجراحی لیزر با انجام این جراحی به بیماران مبتلا به دیسک کمر کمک میکنند تابسیارسریع بهبود یابند و از زندگی خود لذت ببرند.درطول مدتی که بیمار درمرکزجراحی لیزراست تست هایی که قبل ازجراحی نیازاست را باید انجام دهدوسپس برای جراحی آماده میشود وبرای مراقبت های بعد از جراحی مانند انجام فیزیوتراپی ویا مراقبت های دیگر بایدباپزشک مشورت کند.

انتظارات پس از جراحی دیسک کمر

اگر علائم و نشانه های اصلی شما درد پا هستند ( بجای کمر درد)، شما می توانید انتظارات خوبی از عمل جراحی دیسک کمر داشته باشید. قبل از جراحی، دکتر شما معاینات و آزمایشاتی را برای مطمئن شدن از اینکه دیسک بر روی عصب فشار می آورد و ایجاد درد می کند انجام می دهد.

معاینه فیزیکی باید یک آزمایش “بالا آوردن مستقیم پا” مثبت نشان دهد که می تواند سیاتیک و احتمالا ضعف عضلات، بی حسی، یا تغییر واکنش (رفلکس) را نشان دهد. آزمایشات دیگر می تواند شامل یک تست عکس برداری MRI یا سی تی اسکن باشد که می تواند به وضوع فشار بر روی عصب را نشان دهد. اگر این تست ها همه برای شما مثبت بودند، و دکتر شما از فشار بر روی عصب مطمئن است شانس تسکین درد پا بعد از عمل جراحی دیسک کمر تقریبا 90  درصد است.

با وجود اینکه نباید انتظار داشته باشید که هیچ روزی درد را تجربه نکنید، باید قادر باشید تا درد را تحت کنترل داشته باشید و سبک زندگی تقریبا عادی خود را از سر بگیرید. بیشتر بیماران پس از دیسککتومی عوارضی ندارند اما ممکن است که کمی حونریزی، عفونت یا پارگی پوشش محافظتی ریشه های عصبی ستون فقرات یا آسیب به عصب ها داشته باشید.

همچنین ممکن است که پارگی دیسک کمر دوباره رخ دهد و علائمی ایجاد کند. این موضوع در 5 درصد بیماران دیده می شود. از دکتر خود در مورد محدودیت های فعالیتی پس از جراحی دیسک کمر سوال کنید. معمولا خوب است که پس از اینکه اثر بیهوشی از بین رفت از تخت بلند شوید و فورا کمی راه بروید. بیشتر بیماران 24 ساعت پس از جراحی از بیمارستان مرخص می شوند و بعضی همان روز مرخص می شوند. پس از ترخیص باید از رانندگی، نشستن طولانی مدت، برداشتن وسایل سنگین و خم شدن به جلو برای چهار هفته اجتناب کنید.

بعضی بیماران پس از جراحی دیسک کمر از یک توانبخشی  نظارت شده بهره می برند. شما باید از دکتر خود یپرسید که آیا می توانید از تمرین برای تقویت کمر خود برای جلوگیری از رخداد دوباره دیسک است.

دیسک کمر و بارداری

درخانم های باردار با به وجود آمدن وکامل شدن جنین درماه های آخر باعث فشار برروی عصب سیاتیک می شود دردسیاتیک معمولا درهمه سنین اتفاق می افتد سایتک براثرگرفتگی عضلات ونشستن های طولانی مدت به صورت فشرده مانند نشستن درهواپیما هم اتفاق می افتد.

بیرون زدگی دیسک کمر دردردهای ناحیه کمر بی تاثیر نیست و می تواند درماه های پایانی این درد شدیدتر شود و خبرخوبی که وجود دارد بیرون زدگی دیسک کمر که باعث درد سیاتیک بشود بعد از دوران بارداری ازبین می رود.

پیشگیری

مراقبت هنگام کارو بازی ، استفاده از روش های صحیح برای بلندکردن اجسام وکنترل وزن باعث جلوگیری ازآسیب به مفصل کمر می شود و می تواند از بروز و پیشرفت مراحل دیسک کمر پیشگیری کند.

پزشک ممکن است استفاده ازبریس را برای محافظت ازکمر وستون مهره ها به شما توصیه کند. استفاده ازبریس برای افرادی که درهنگام کاراجسام سنگین بلندمیکنند ضروری است و به آنها برای جلوگیری ازبروزآسیب کمک میکند اما استفاده بی رویه از بریس باعث ضعف ماهیچه ها میشودوآسیب دیدگی ها شدت میابد.

نتیجه گیری

در مقاله ای که مطالعه کردید ما اطلاعاتی را در مورد بیماری دیسک کمر در اختیار شما بازدیدکنندگان عزیز قرار دادیم تا بیماران مبتلا به دیسک کمر بتوانند با علائم و نشانه ها و همچنین علت به وجود آمدن بیماری خود و نحوه تشخیص ، درمان و پیشگیری از این بیماری اشنا شوند و با مراجعه به موقع به پزشک و استفاده از بهترین روش های درمان بدون جراحی شامل فیزیوتراپی ، دارو ،ورزش و نرمش ،ماساژ،تزریق،آب درمانی، کمربند طبی ،رژیم غذایی و دیگر درمان ها و در موارد پیشرفته تر بیماری با عمل مانند روش آندوسکوپی که پزشک برای آن ها در نظر می گیرد دیسک کمر خود را درمان کنند و با رعایت نکات پس از آن از عود مجدد و درد شدید دیسک کمر پیشگیری کنند

با آرزوی سلامتی برای کلیه بازدید کنندگان گرامی…

نویسنده: دکتر محی الدین فصیحی هرندی

مطالب مرتبط :

keyboard_arrow_up