2611_orig

مقدمه

کیست مینیسک زانو یکی از انواع بیماری های زانو می باشد که ممکن است به علت و دلایل متعددی مانند پارگی مینیسک زانو ،پیچ خوردگی زانو ، انجام دادن بعضی از ورزش ها ، و علل دیگر در افراد به وجود بیاید و با علائم و نشانه هایی از جمله ورم (تورم) زانو ، آب آوردن زانو ،قفل شدن زانو، درد هنگام ایستادن  همراه باشد که در صورت مشاهده علائم باید به درمان کیست مینیسک زانو پرداخت.

راه های مختلفی برای درمان پارگی مینسک زانو وجود دارد که از آن ها می توان به ترزیق ، استفاده از دارو و در صورت نیاز ، عمل جراحی اشاره کرد.

مبتلایان به بیماری کیست مینیسک می توانند پس از مراجعه به پزشک متخصص و انجام دادن کلیه روش های تشخیصی و با توجه به علائم پارگی مینیسک زانو از بهترین روش درمان پارگی مینیسک زانو که پزشک برای آن ها در نظر می گیرد پارگی مینیسک زانو را درمان کنند.

کیست مینیسک زانو چیست ؟

دربین استخوان های مفصل زانو دو ضربه گیر وجود دارد که به آن مینیسک گفته میشود(مینیسک داخلی ومنیسک خارجی) این منیسک ها علاوه براینکه نقش ضربه گیر را در زانو ایفا می کنند باعث جفت شدن استخوان ران و قلم پامی شود این مینیسک ها همچنین میزان موادلازم برای غضروف ها را فراهم می کنند و باعث تثبیت زانو می شوند.

با افزایش سن ،افراد دچار علائم پارگی مینیسک زانو می شوند پارگی مینیسک باعث تحریک پذیری مفصل و انباشته شدن مایع لغزنده زانو می شود این مایع باعث فشار بر روی مفصل می شود وکیسه یا کپسول زانو را می پوشاند و  علت کیست مینیسک زانو به همین دلیل است.

علائم و نشانه ها

هرشخصی به صورت های مختلف تجربه مواجه شدن با علائم کیست مینیسک را داشته است و فقط پزشکان متخصص میتوانند علت درد زانو و این اختلال را بطور دقیق تشخیص دهند اما دراین مقاله تعدادی ازعلائم رایج پارگی مینیسک زانو ذکرشده است

1-   در بعضی ازمواقع ایجاد برآمدگی بدون درد در مفصل

2-   درد مخصوصا هنگام ایستادن در روی ساق پای مبتلا به مینیسک ،ضعف درمفصل زانو

3-   برآمدگی به شکل کیست درناحیه بیرونی زانو که هنگام راست کردن پا به راحتی قابل مشاهده است

4-   تورم درمفصل زانو

5-   قفل شدن زانو که باعث ناتوانی فرددرخم کردن وراست کردن زانو می شود

6-   خم شدن پاها هنگام راه رفتن

7-  صدا دادن زانو

(در این شرایط) اغلب به علت پارگی مینیسک زانو تورم وجود دارد یا ممکن است چند ساعت پس از آسیب دیدن یا به طور معمول تر چند روز بعد بوجود آید. اگر بیمار به طرف داخلی مفصل زانو محکم دست بزند می تواند حساسیت به درد را تجربه کند. همچنین ممکن است در زانو احساس ضعف و بی ثباتی و احساس خالی شدن زانو وجود داشته باشد و زانو در طول حرکات خاصی صدا بدهد، قفل کند یا از حرکت بازایستد.

علت و دلایل

کیست مینیسک زانو معمولا بعد از پارگی مینیسک زانو رخ می دهد و پارگی مینیسک هم با افزایش سن و یا آسیب دیدگی مفصل زانو (پیچ خوردن زانو) ایجادمی شود. زانو زدن یا جمع کردن زانو (اسکوات)هم می تواند علت پارگی مینیسک زانو باشد.

1-   انجام فعالیت های ورزشی که درآن برخورد زیاد است (مانندفوتبال،بازی راگبی(شبیه به فوتبال آمریکایی)،لاکراس)

2-   ورزش هایی که درآن پیچ خوردن پا زیادرخ می دهد مانند فوتبال

3-   ورزش هایی که باید درآن ازکفش های بااستحکام استفاده شود و نیاز به تغییرناگهانی مسیر می باشد(ماننداسکواش،راکت بال(نوعی تنیس بدون تور)وبسکتبال)

4-   آسیب دیدگی قبلی زانو

5-   آسیب دیدگی درنواحی دیگر زانو مانندآسیب دیدگی لیگامنت

6-   عدم استقامت وانعطاف زانو

Baker-Cyst-Knee

پیچ خوردن پا در حین خم بودن زانو اغلب منجر به یک پارگی مینیسک زانوی حاد می‌شود که تقریبا از هر صد هزار نفر۶۱ نفر آن را در طول زندگی خود تجربه می‌کنند. از سوی دیگر، پارگی‌های تخریبی بیشتر در بین افراد بالای ۶۵ سال که مینیسک آن‌ها ضعیف‌تر شده و انعطاف پذیری کمتری دارد، پیش می‌آید. حتی برخوردهای جزئی در بین افراد مسن منجر به پارگی مینیسک تخریبی و نیاز به درمان کیست زانو می‌شود.

تشخیص

تشخیص کیست مینیسک زانو  معمولا بسیار آشکار است و زمانی رخ می دهدکه جدایی در روی خط های جانبی مفصل ایجادشده باشد.تشخیص این عارضه بوسیله ام آرآی است .بوسیله این نوع تست میتوانیم پارگی منیسک زانو و ایجاد کیست را تشخیص داد.

این شرایط با کیست بیکر Baker که در واقع کیست نیست و براثر انباشته شدن مواد سینوال د رناحیه داخلی پشت زانو ایجاد می شود متفاوت است.کیست بیکردر ناحیه ای که مواد سینوال جمع شوند یعنی در پشت زانو رخ می دهد و معمولا ورم پشت زانو ایجادنمی شود و زمانی که زانوبه هردلیلی متورم می شود مواد در آن گسترش پیدامی کند وبه شکل کیست درمی آید. در بیشتر مواردکیست بیکر نیازی به درمان ندارد و بوسیله ام آرآی قابل مشاهده است.

تست ام آرآی یکی ازاستانداردترین روش هابرای تشخیص کیست ومیزان اندازه کیست ومحل آن است.

فرا درمانی هم می تواند برای تشخیص کیست مینیسک پا موثر باشد دراین نوع تست با تزریق سوزن درمفصل آسیب دیده می توانیم مواد چسبنده،زرد و موادچربی سینوال را ازمفصل بیرون کشید.

انواع روش های درمان

از بهترین راه ها و روش های درمان کیست مینیسک زانو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

برای کاهش درد و التهاب مفصل می توان از یخ و دارو استفاده کرد.در بعضی از مواقع کیست ها حاوی موادی هستند که باید ازمفصل کشیده شوند و برای کاهش علائم بیماری درموارد شدید جراحی ضروری است.جراحی معمولا بوسیله  آرتروسکوپی انجام می شود و با ایجادشکاف کوچک نزدیک مفصل مینیسک پاره شده برداشته می شود کیست هم بوسیله جراحی برداشته می شود بعد از جراحی انجام تمرینات کشش و استقامتی برای بازگشت تحرک واستقامت به بدن ضروری است.این تمرینات یا درخانه ویا درمراکزفیزیوتراپی میتواند انجام شود.

  • تزریق کورتیکاستروئید

needle

تزریق کورتیزون برای کاهش درد و التهابات ناحیه خاصی ازبدن انجام می شود این ماده معمولا در مفاصل مچ پا،آرنج،لگن،زانو،شانه ستون مهره ها و مچ دست تزریق می شود هم چنین این ماده می تواند درمفاصل کوچک دست و پاهای شما هم تزریق شود و موثر باشد.

تزریق کورتیزون شامل مواد کورتیکاستروئید و مواد بیهوشی است .در بیشتر مواقع تزریق کورتیزون باید درمطب پزشک وتوسط پزشک انجام شود اگرچه شما به دلیل عوارض جانبی این ماده بامحدودیت هایی برای تزریق کورتیزون دریک سال مواجه می شوید.

  • محدودیت ها برای تزریق کورتیزون

نگرانی که درمورد تزریق مکرراین ماده وجوددارد این است که باعث بدترشدن شرایط غضروف های مفصل زانومیشود. به همین دلیل پزشکان تزریق مکررکورتیزون را درمفصل منع می کنند وبه طورکلی کورتیزون نباید بیشتراز3 یا 4 مرتبه دریک سال انجام شود وهر6 هفته 1 مرتبه کافی است.

  • آمادگی برای تزریق

اگرخون شما رقیق است ازخوردن داروهایی که باعث رقیق شدن خون می شوند تاچند روز قبل از تزریق کورتیزون جلوگیری کنید تاخطرخونریزی وکبودی کاهش یابد.بعضی ازمکمل ها وموادغذایی هم باعث رقیق شدن خون میشوند پزشک میتواند به شما درمورد مصرف داروها ومکمل هایی که باعث رقیق شدن خون میشودکمک کند وبه شما خواهد گفت ازمصرف چه داروهایی قبل ازتزریق کورتیزون جلوگیری کنید.

  • انجام دادن اقدامات لازم

پزشک ازشما تقاضامیکند که روپوش جراحی را به تن کنید  درموقعیتی قراربگیرید که پزشک به راحتی بتواند سوزن رادرمفصل تزریق کند محلی که قراراست تزریق انجام شود تمیز و ضدعفونی می شود پزشک ناحیه ای را که قرار است تزریق انجام شود بوسیله اسپری بی حس کننده بی حس می کند در بعضی از موارد پزشک برای مشاهده محل دقیق تزریق سوزن ازفراوادرمانی و یا یک نوع از اشعه ایکس به نام فلورسکوپی استفاده می کند.شما ممکن است درمحل تزریق سوزن کمی احساس ناراحتی کنید اگراحساس ناراحتی کردید حتما به پزشک اطلاع دهید .

مواد دارو در ناحیه ای که تزریق انجام شده است آزادمی شود معمولا تزریق کورتیزون حاوی موادکورتیکاستروئید برای کاهش درد و التهابات در دراز مدت و مواد بیهوشی برای کاهش درد فوری مفصل است.

  • بعد از تزریق

بعضی از افراد بعد از تزریق کورتیزون دچارقرمزی و حرارت د رسینه و صورت می شوند و اگر مبتلا به دیابت هستید با تزریق کورتیزون باعث افزایش میزان قندخون می شوید.

بعد از تزریق کورتیزون پزشک موارد زیر را به شما توصیه میکند:

1-   نگهداری ومحافظت از محل تزریق به مدت یک یا دو روز برای مثال اگر در گردن خود کورتیزون تزریق کرده اید باید از بلندکردن اجسام سنگین جلوگیری کنید واگر درمفصل زانو تزریق انجام داده اید تاجاییکه میتوانید زانوهای خود را بی تحرک نگه دارید.

2-   قراردادن یخ درناحیه تزریق شده برای کاهش درد

3-   ایجاد علائم عفونی مانند درد،قرمزی،تورم که بعداز48 ساعت ازبین می رود

نتایج: باتزریق کوتیزون علائم ونشانه های درد و التهاب 48 ساعت بعدازتزریق ازبین میرود وبعدازآن شما متوجه کاهش درد و التهاب درناحیه تزریق کورتیزون می شوید.

  • دارو

اگردارویی برای بیمار نیازباشد داروهای ضدالتهاب بدون استروئید مانندآسپیرین و ایبوپروفن ومسکن های دیگر مانند استامینوفن توصیه میشود.

ازداروهای مسکن 7 روز قبل ازانجام جراحی استفاده نکنید.

تجویز مسکن معمولا بعد از جراحی انجام می شود مسکن ها را طبق دستورالعمل و به میزانی که برای بدن ضرروی است مصرف کنید.

تزریق کورتیکاستروئید درموارد شدید برای کاهش االتهابات توصیه می شود این دارو فقط درمواقع ضرروی تزریق می شود و درمیزان مصرف آن محدودیت هایی وجوددارد.

پیشگیری

1-   گرم کردن بدن وانجام حرکات کششی قبل ازفعالیت های سنگین

2-   انجام حرکات فیزیکی برای تناسب وسلامتی بدن مانند حرکات کششی زانو،ساق وران پا وانجام تمریناتی برای استقامت وانعطاف زانو

3-   فراگیری روش های مناسب پریدن وچرخیدن درحین انجام فعالیت های ورزشی

4-   برای انجام فعالیت های ورزشی که درآن برخورد وپریدن زیاداست از محافظ های مفصل زانو مانند باندهای کشی و بریس و نوارهای کشی استفاده کنید اما تنها استفاده ازاین وسایل کمکی نمی تواندموثر باشد

5-   ازوسایل محافظتی مناسب برای زانوها استفاده کنید مانند استفاده ازابزارکمکی هنگام راه رفتن

کیست مینیسک زانو به صورت طبیعی بهبود نمی یابد بسیاری ازاین کیست ها هیچ درد و ناتوانی در پی ندارند و نیازی به درمان آن ها نیست اما زمانی که علائم دردناک ایجادشود جراحی یکی از بهترین روش های درمانی است واین کیست 6 هفته بعدازجراحی ازبین میرود.

مشکلات بیماری کیست منیسک زانو

1-   بروزعلائم کیست باعث ایجاد مشکلات دردناکی میشود

2-   آسیب های مکرر مخصوصا هنگامی که فعالیت های ورزشی بعد از جراحی فورا آغاز شود

3-   درصورت درمان نشدن کیست باعث پارگی بیشتر منیسک و بزرگتر شدن کیست مینیسک می شود

4-   ایجاد آرتروز در زانو

5-   مشکلات بعدازجراحی مانندعفونت ،خونریزی،آسیب دیدگی عصب (ضعف،بی حسی وفلجی )،ادامه داشتن درد زانو ،قفل شدن زانو،درمان نشدن مینیسک درصورتی که ترمیم شده باشد،نیازبه جراحی مجدد،سخت شدن زانو وکم تحرکی و ایجاد دوباره کیست

6-   ساییدگی استخوان ها براثرفشارکیست

7-   آسیب دیدگی عصب براثرفشارکیست

مطالب مرتبط

1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام .مرسی از اطلاعاتتون .من پدرم با این بیماری مواجه شده میخواستم که بیماریش بهبود پیدا کنه از اطلاعات شما هم ممنونم .برای پدرمم دعا کنید

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up