images

کلمه ی روماتیسم یک اصطلاح یونانی و به معنای عفونت اخلاط  است. یونانی های قدیم معتقد بودند که این اخلاط مضر از مغز  وارد سایر جاهای بدن از جمله مفاصل می شوند و باعث دردمند شدن آنها می گردند. تحقیقات نشان داده اند که در بیماریهای روماتیسمی ، قسمت مهمی از مواد اصلی مفاصل تغییر میکنند.در بیماریهای روماتیسمی که  با درد توأم هستند، به مرور استخوانها و ماهیچه های  بدن شخص بیمار نیز سفت و سخت  می شوند. زمانی که شخص علت بیماریهای روماتیسمی خود را نتواند پیدا کند و همواره به عادات مضر خود ادامه دهد، آنوقت بافتهای پیوندی نیز تغییر شکل میدهند، زیرا در بین آنها مواد سمی جاگرفته و فرم و شکل آنها را عوض می کند. این مواد مضر همواره حرکت شخص را محدود می کنند تا اینکه او را زمین گیر و علیل می سازند. وقتی مفصلی متورم شد و درد گرفت و سخت شد، آنوقت می توان گفت که بیمار روماتیسم دارد که در این حالت بسیاری انسانها علیل می شوند. در امریکا سی میلیون و در آلمان ده میلیون بیمار آرتریسیتی و روماتیسمی وجود دارد که کسی نمیتواند برای آنها کاری انجام دهد. دکترها معتقدند که بعضی از انواع بیماریهای روماتیسمی در اثر مواد سمی به خصوصی به وجود می آیند و بقیه علت اصلی شان مشخص نیست. بسیاری از انواع بیماریهای روماتیسمی با اینکه به وسیله ی مواد شیمیایی مانند کورتیزونها و آسپرین مورد معالجه  قرار می گیرند، اما شخص بیمار چون علت بیماری خود را درک نکرده است و عادات بیمار گونه ی خود را همواره دنبال می کند از بیماریهای روماتیسمی خلاصی نمی یابد. مصرف هرنوع دارویی در این بیماریهای روماتیسمی  مانند رماتیسم زانو باعث بیشتر اسیدی شدن بدن و خون و در نتیجه مفاصل و استخوانها و ماهیچه ها می شود و بیمار را قدمی به انهدام نزدیکتر می کند.

علم پزشکی بیماریهای روماتیسمی را اینگونه طبقه بندی می کند:

1- در اثر عفونت به وجود می آید.

2- علت آن معلوم نیست، اما می تواند عفونی شود.

انواع روماتیسم

امریکایی ها و انگلیسی ها وقتی که در مفاصل و اندامهای حرکتی خود مشکلی دارند می گویند که به آرتریتیست مبتلا شده ام، در صورتی که در فرهنگ آلمانی از واژه ی روماتیسم استفاده می شود. علم به اصطلاح پزشکی همه ی بیماریهای مفصلی و اندامهای حرکتی را با واژه ای به نام روماتیسم مفصلی می شناسد و تعداد کمی از بیماریهای و درد های مفصلی را با نام روماتیسم آرتریتیست نامگذاری کرده است. همچنین روماتیسم بیماریهای قلبی و چشمی را نیز در بر می گیرد. روماتیسم  قسمتهای نرم بدن به مراتب بیشتر از روماتیسم مفصلی است. این قبیل روماتیسم بعضی وقتها در روی پلکها و در درون چشم به صورت تاول مشاهده می شود.

روماتیسم قسمتهای نرم شامل روماتیسم ماهیچه ای، رباطی، زردپی، اخلاطی و کپسولهای مفصلی می شود، بدون اینکه قسمت داخلی مفصل را دربر گیرد و در بعضی مواقع نیز باعث تب شدید روماتیسمی کوتاه مدت نیز می شود که در آن شخص بیمار مبتلا به روماتیسم دارای تب بالایی است که حاکی از عفونت مفاصل است. این عفونت مدتی بعد به  قلب نیز سرایت میکند. مفاصل دونوع بیماری دردناک دارند:

1- آرتریسیتی ، که در آن مفاصل دچار عفونت می شوند که این حالت به ندرت پیش می آید و می توان آن را آرتریسیت اوریکی نامید که نام دیگر آن نقرس است.

2- آرتروز، که به معنای تحلیل رفتن ، ساییده شدن و درد مفاصل است که علتهای متفاوتی دارد. یکی از آن علتها می تواند وجود آرتریسیتی کهنه شده در بدن باشد که به آن توجه نشده و مزمن شده است. اگر آرتریسیت وجود داشته  باشد درد مفاصل ناشی از عفونت می باشد و تحریک می شوند که در این حالت بیمار احساس دردشدید در مفاصل می کند، اما اگر بیماری به آرتروز تبدیل شده باشد درد مفاصل به ندرت و کم است. سرانجام اینکه تمامی این بیماریها و علت درد مفاصل را می توان زیر واژه ای به نام روماتیسم نامگذاری کرد. برای آشنایی شما با این انواع بیماری های روماتیسمی، لازمست کلمات زیر را معرفی کنم:

آلانتویین: ماده ای است که از تجزیه ی اسیداوریک حاصل  می شود، حیوانات گوشتخوار دارای آنزیمی به نام اوریکاز هستند که به وسیله آن می توانند اسیداوریک موجود در گوشت را به آلانتویین و مواد ساده تر تبدیل کنند، انسان دارای چنین آنزیمی نیست.

آنکی لوز: یعنی سخت شدن مفاصل و آن زمانی به وجود می آید که بیماری روماتیسم به مراحل پایانی خود رسیده باشد و مدتی طولانی از بیماری گذشته باشد که در این حالت مفاصل ذوب می شوند و به جای آنها مواد کلسیمی غیرارگانیکی(گچ) در بین مفاصل انبار می شود و باعث بی حرکت شدن آنها می گردد.

کندومالیسی: حالتی  است که در آن غضروفها نرم می شوند، مانند نرم شدن غضروفهای زانو.

اسیداوریک: ماده ی سفیدرنگی که حل شدنی نیست و بیشتر وقتها در ادرار موجود است و گاهی باعث تشکیل سنگ می شود، زمانی که  با کلسیم و سدیم و یا مواد قلیایی غیرارگانیکی دیگر ترکیب شود تولید سنگهای اوراتی مثل اورات کلسیم و یا پتاسیم و …می کند و به عنوان اورات کلسیم بیشتر وقتها در بین مفاصل انبار می شود و باعث آرتریسیت(عفونت مفاصل) و بیماری های روماتیسمی می گردد.

غضروف: غضروف ها بافتهای پیوندی محکمی هستند که دارای رگهای خونی نیستند.

پورین: ماده ای شیمیایی که در بعضی از مواد غذایی مانند گوشت و حبوبات یافت می شود که در اثر تجزیه به اسیداوریک تبدیل می گردد.

روماتیسم: واژه ای است که برای بسیاری از دردها و عفونتهایی که در مفاصل به وجود می ایند، به کار برده می شود.

سینوویال: ماده ای  که بین مفاصل موجود است و باعث  نرم بودن آنها و لزج و مرطوب شدن پوست مخاطی می شود و بیشتر از ماده ی موسن و آلبومین و مواد چرب و اپیتل و لوکوزیت ها تشکیل شده است.

خواننده گرامی ، پیشنهاد می شود مطالب زیر را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بیماری ها مطالعه فرمایید.

– چرا بیمار میشویم؟

– ضعیف شدن بدن 

– انواع بیماری ها و علائم آنها

منبع : کتاب بیماری های مفصلی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up