ممکن است سردرد مرکب و ترکیبی باشد شامل دو یا تعداد بیشتری از سردردهای مختلف که می تواند پزشک را را در تشخیص و درمان سردرد به چالش بکشد. اغلب ممکن است فقط با یک نوع سردرد شروع شود، اما به مرور زمان و وجود تداخلات پزشکی دارویی، نوع دوم و سوم سردرد نیز گسترش می یابد.
اگر هر روز یا تقریباً هر روز (حداقل سه یا چهار بار در هفته) مبتلا به سردرد هستید، حتماً به مقالات پزشک بروید. ممکن است فکر کنید مبتلا به میگرن، سردردهای خوشه ای، سرویکوژنیک و یا سایر مشکلات سردرد هستید، اما اجازه دهید پزشک تشخیص قطعی را بدهد و بدانید که چگونه پزشک به تشخیص نوع سردردی که دارید رسیده است.
تشخیص سردرد
چون سردرد مزمن ممکن است ناشی از بیماری های دیگری باشد که حتی از وجود آن ها با خبر نباشید، اکثر پزشکان یکسری تست های آزمایشگاهی و تست های تصویربرداری را برای تشخیص سردرد درخواست می کنند.
تست های آزمایشگاهی به پزشکان کمک می کنند تا اختلالات متابولیک، بیماری های خونی و عفونت را رد کنند. تمام این موارد می تواند سبب ایجاد سردردهای شدید باشد. به عنوان مثال اگر عفونت باکتریایی دارید باید آنتی بیوتیک مصرف کنید و آن ها باید در حل مشکل سردرد شما کمک کننده باشند. اگر اختلال متابولیک دارید (دیابت یا بیماری های تیروئید) یا فشار خونتان بالاست جهت تسکین سردرد نیاز به درمان دارید.
البته ممکن است تمام این تست ها پاسخ طبیعی داشته باشند و سپس پزشک سایر عوامل مؤثر در سردرد را در نظر گرفت. پزشک ممکن است یکسری تست های تصویر برداری مثل X-ray ، CT یا MRI را برای تشخیص سردرد درخواست کند که می توانند وجود یک اختلال غیر طبیعی یا سایر اختلالات پزشکی که سبب سردرد شده است را نشان دهند.
آزمایشات تشخیص سردرد
اکثر پزشکان یکسری آزمایش خون کامل(CBC) برای رد کردن آنمی، سایر بیماری های خونی و عفونت درخواست می کنند. اگر پزشک به کم خونی ناشی از کمبود آهن مشکوک شود، برای تعیین سطح آهن خون یک آزمایش می دهد. همچنین یک آزمایش از سطح ویتامین ها و مواد معدنی برای تشخیص کمبود احتمالی آن ها خواهد داد. پزشک معمولاً یک تست خونی از هورمون تحریک کننده ی تیرویید (TSH) برای تشخیص سطح خونی تیروئید و قرار داشتن آن در محدوده ی طبیعی درخواست می کند تا متوجه شود دچار هیپوتیروئیدی (کم کاری) یا هیپرتیروئید (پرکاری تیرویید) هستند یا خیر.
اگر این آزمایشات نشان دهنده ی کمبود هورمون تیروئید باشند کافی است مکمل های تیروئید را دریافت کنید. اگر دچار هایپرتیروئیدی هستید نیاز به برنامه ی درمانی دارید. پزشک سطح سدیم خون را نیز چک می کند. هایپوناترمی (سدیم خون زیر سطح نرمال) می تواند سبب سردرد شدید شود. گاهی اوقات افراد مبتلا به هایپوتیروئیدی باعث تشدید هایپوناترمی می شوند، بنابراین ممکن است هر دو مشکل را داشته باشند.
اگر چه ممکن است سطح سدیم پایین و سطح تیروئید نرمال باشد یا سطح سدیم نرمال و سطح تیرویید غیر طبیعی باشد. پزشک باید میزان قند خون را نیز تست کند هایپوگلیسمی (قند خون زیر سطح طبیعی) می تواند سبب سردرد بیش از حد شود و اگر سطح گلوکز خیلی پایین باشد سبب یک اختلال اورژانسی می شود.
یک آزمایش خون ساده برای ویتامین B12 نیز صورت می گیرد، چون این ویتامین برای سیستم عصبی بسیار مهم است. سطح پایین ویتامین B12 نه تنها ایجاد سردرد می کند بلکه می تواند منجر به گیجی و پریشانی، انقباض عضلانی، بی حسی، کرختی و خارش در تمام بدن شود.
تصویر برداری با اشعه ایکس در تشخیص سردرد
پزشک ممکن است قبل از آن که شما را ویزیت کند برای تشخیص سردرد در خواست اشعه ایکس و یا سایر تست های تصویربرداری بدهد. اگر چه اغلب، چنین تست هایی بعد از معاینه فیزیکی درخواست می شوند.
اشعه ی ایکس می تواند شکستگی های جزیی و عمده را نشان دهد، در حالی که CT و MRI برای تشخیص اختلال جدی در مغز مثل تومور یا آنوریسم (پارگی عروق خونی در مغز) به کار می روند.
اگرچه اکثر افراد مبتلا به سردرد مزمن CT و MRI نرمال دارند، اما پزشکان برای رد اختلالات جدی، از این تست ها استفاده می کنند. به علاوه هر زمان یک تغییر مشخص و واضح در تعداد و شدت سردرد وجود دارد، ایده ی خوبی است تا برای رد هرگونه اختلال جدی در مغز، یک مطالعه ی تصویربرداری صورت گیرد.
این مطالعات تصویربرداری می تواند آرتریت، اختلالات دیسک های گردنی (دیسک ها صفحاتی میان استخوان های ستون مهره ای هستند) یا سایر اختلالاتی که نیاز به درمان دارد را نشان دهد. بعضی از این اختلالات ممکن است مستقیماً سبب سردرد شود، به ویژه اگر به سردرد سرویکوژنیک مبتلا هستید.
آشنایی بیشتر….
جهت آشنایی بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.