دردهای استخوانی:پیشگیری، انواع
دردهای استخوانی مزمن و طولانی است ولی با یک برنامه ریزی درست که پزشک معالج و سایر افراد مجرب در التیام دردهای استخوانی برای بیمار در نظر می گیرند همراه با همکاری و کوشش خود بیمار می توان از بسیاری ناراحتی ها و پیشرفت دردهای استخوانی پیشگیری کرد و زندگی فعال را ادامه داد. این برنامه ریزی برای پیشگیری از دردهای استخوانی شامل دارو، فیزیکال تراپی، ورزش و رژیم غذایی مناسب است.
علاوه بر آرتروز بیماری های دیگر دردهای استخوانی وجود دارند که عبارتند از: نقرس، نقرس کاذب (Pseudogout) ،پشت درد ، بیماری واکنشی مفصل , بیماری سیستمی لوپوس ، تب روماتیسمی ، سندرم اسجوگرن
نقرس :دلایل،درمان و پیشگیری
نقرس یک فرم بیماری مفصلی است که درد بسیار شدید دارد و از زمان های بسیار قدیم شناخته شده است . سبب نفرس ، ازدیاد مقدار اسید اوریک در خون است. به طور طبیعی اسید اوریک تولید شده در بدن از طریق خون به وسیله کلیه ها تصفیه شده و از طریق ادرار خارج می گردد. گاهی مقدار تولید اسید اوریک بسیار زیاد می شود و کلیه ها قادر به تصفیه تمام آن از خون نیستند. مقدار اضافی و خارج نشده اسید اوریک به صورت ذرات میکروسکوپی کریستال در اطراف مفصل به ویژه شصت پا جمع می گردد. درد نقرس ناگهانی و بسیار شدید است و معمولاً در هنگام شب اتفاق می افتد. مفصل متورم ، قرمز یا کبود می شود و بسیار حساس می گردد.
درد 5 تا 10 روز ادامه پیدا می کند و بعد به طور کامل از بین می رود و ممکن است تا مدتی ناراحتی و علائم نقرس دوباره باز نگردد. نوشیدن مشروبات الکلی، بعضی مواد غذایی، جراحی و صدمه به مفصل سبب تولید نقرس می شوند. نفرس در سنین 40 تا 50 سالگی دیده می شود و مردان بیش از زنان دچار و گرفتار این بیماری می گردند. اگر نقرس درمان نگردد ممکن است پس از چند سال درد، سفتی، التهاب و تورم مفصل یا مفصل ها مداوم شوند و رسوبات اسید اوریک در اطراف مفصل و زیر پوست زیاد شده به شکل غده و غوزک «توفی» پدیدار گردد. درمان نقرس در زمان حمله شدید با داروهای ضددرد و التهاب مانند ایبوپروفن و ایندومتاسین شروع می شود و پس از آنکه التهاب و درد آرام تر شد .برای پیشگیری از حملات بعدی نفرس ممکن است داروهایی مانند آلپورینال و پروبنه سید تجویز گردد. این داروها تولید اسید اوریک را به اندازه طبیعی بر می گرداند.
نقرس کاذب :علائم و نشانه ها،تشخیص،درمان و پیشگیری
نفرس کاذب ،دارای نشانه ها و علائمی مشابه بیماری نقرس است با این تفاوت که به جای کریستال اسید اوریک، کریستال های کلسیم در مفصل رسوب می کنند. بیماری نقس بیشتر شصت پا را مورد حمله قرار می دهد. در صورتی که نقرس کاذب مفصل های زانو، مچ دست و مچ پا را مورد حمله قرار می دهد. نقرس کاذب در هر سنی اتفاق می افتد ولی بیشتر از سنین 60 سالگی به بالا دیده می شود. این بیماری ممکن است بدون هیچ دلیلی در دوره نقاهت از یک بیماری سخت یا جراحی ایجاد گردد. تشخیص نفرس کاذب همانند نقرس از طریق آزمایش مایع درون مفصل انجام می گیرد و وجود ذرات کریستال کلسیم نشانه این بیماری است. درمان نفرس کاذب بوسیله داروهایی مانند ایندومتاسین و ناپروکسن برای تسکین درد و التهاب انجام می گیرد. پزشک ممکن است برای پیشگیری از حملات بعدی نفرس کاذب کریستال های کلسیم را از طریق جراحی ساده در آورد.
کمردرد(پشت درد) :علائم و نشانه،علل و درمان
پشت درد بیماری بسیار شایعی است. بیشتر افراد ممکن است در طول عمر گرفتار یک یا چند بار پشت درد یا کمردرد گردند. درد پشت زیاد طولانی نیست و پس از چند روز یا چند هفته بهبودی پیدا می کند. پشت درد به ویژه کمردرد بیشتر به علت وزن زیاد و یا فشارهای عصبی، صدمه به ماهیچه ها و لیگامنت می باشد. علل دیگر پشت درد شامل آستیوآرتروز ، پارگی دیسک مهره های کمر و به هم چسبیدگی مهره های کمر «انکی لوزینگ اسپاندیلاتیس» است. پشت درد بیشتر سبب التهاب بین مهره های پشت به ویژه مهره های کمر می گردد. ولی ممکن است مفصل های شانه، ران و زانو را نیز گرفتار کند.پشت درد بیشتر در مردان دیده می شود و معمولاً از سنین 20 تا 40 سالگی شروع می شود. به هم چسبیدگی مهره ها، پایه ژنتیکی دارد. این ژن به «اچ-ال- آ- ب27» است. داشتن این ژن دلیل بر گرفتاری حتمی به این بیماری نیست، ولی افرادی که دارای این ژن هستند بیشتر مورد خطر و گرفتاری این بیماری هستند و سابقه بیماری در افراد خانواده و فامیل آنان نیز وجود دارد. درمان مؤثر شامل ورزش، فیزیکال تراپی و داروهای ضددرد مانند ایپوپروفن و ایندومتاسین است.
بیماری واکنشی مفصل:علت،علائم و نشانه ها،درمان
واکنشی مفصل یک واکنش التهابی مفصل در برابر وجود عفونت و ناراحتی در جایی دیگر از بدن می باشد. عوامل زیادی می توانند سبب واکنش التهابی مفصل شوند. شایع ترین علت بیماری واکنشی مفصل وجود عفونت میکروبی در روده ها و مجاری ادرار است. مثلاً مسمومیت غذایی و اسهال بوسیله ی میکروب سالمونلا و کامپیلوباکتر و گارنوریا. علائم و نشانه های بیماری واکنشی مفصل شامل درد و تورم در مفصل های زانو، مچ پا و ران است. مفصل های دیگر کمتر گرفتار می شوند. درمان بیماری واکنشی مفصل شامل آنتی بیوتیک برای درمان عفونی که باعث واکنش التهابی شده است می باشد و داروهای ضددرد و التهاب برای تسکین درد و ناراحتی است.
بیماری سیستمیک لوپوس :علائم و نشانه ها،درمان
بیماری سیستمیک لوپوس یک بیماری التهابی مزمن است که جزء بیماری های سیستم دفاعی به شمار می آید و ممکن است تعدادی از اعضاء بدن مانند پوست، مفصل ها، کلیه، قلب، ریه و سلول های خون را گرفتار کند. لوپوس بیشتر در زنان بین 15 تا 45 ساله اتفاق می افتد. علائم و نشانه های بیماری سیستمیک لوپوس ممکن است خفیف یا شدید باشد. خستگی شدید و طولانی و درد مفصل از نشانه های اول بیماری است. تب، کم شدن وزن، لکه ای پروانه ای شکل روی گونه و بینی، خشکی پوست در صورت و گردن و سینه، حساسیت به نور آفتاب، ریزش مو و زخم های بدون درد در دهان و بینی از جمله علائم بیماری لوپوس است. درمان بیماری سیستمیک لوپوس با داروهای ضددرد مانند ایپوپروفن و داروهای ضد مالاریا مانند کلوروکوئین و داروهایی که سیستم دفاعی بدن کم و آرام می کنند مانند کورتیزون انجام می گیرد.
تب روماتیسمی :علائم و نشانه ها،درمان
تب روماتیسمی یک بیماری التهابی است که در اثر گلو درد چرکی درمان نشده و مخملک و بعضی انواع میکروب استرپتوکوک به وجود می آید و ممکن است اعضاء بدن مانند مفصل ها، قلب، مغز و پوست را گرفتار کند. علائم و نشانه های تب روماتیسمی شامل تب، خستگی، درد و ورم مفصل به ویژه آرنج، زانو، مچ دست و مچ پا، نفس تنگی، سینه درد، غده های نخودی زیرپوست نقاط استخوانی، ناآرامی و گریه بدون دلیل می باشد. بهترین درمان تب روماتیسمی پنی سیلین یا آنتی بیوتیک دیگر که میکروب استرپتوکوک را از بین ببرد می باشد. داروهای دیگر برای از بین بردن تب و درد و تورم و هیجان ضروری است.
سندرم اسجوگرن:نشانه ها و علائم ،درمان
سندرم اسجوگرن یک بیماری سیستم دفاعی بدن است که ممکن است به تنهایی یا همراه با آرتراتیس روماتیسمی و لوپوس اتفاق بیفتد. در سندرم اسجوگرن غده های ترشحی مانند غده های بزاق دهان و غده های اشک چشم متورم می شوند و ترشح آنها کم می گردد. در نتیجه خشکی دهان و چشم احساس می شود. در زنان ممکن است سبب خشکی واژن گردد. سندرم اسجوگرن بیشتر در زنان میانسال دیده می شود و زمینه موروثی دارد. نشانه هاو علائم سندرم اسجوگرن شامل خشکی دهان که سبب ناراحتی جویدن و قورت دادن غذا می گردد. همچنین بزرگ شدن غده های بزاق، خشکی چشم و خشکی واژن، درد و تورم مفصل ها و خستگی زیاد می باشد.درمان سندرم اسجوگرن شامل به کار بردن قطره های چشم مانند اشک های مصنوعی، نوشیدن مایعات، دوری از آب و هوای خشک، مکیدن آبنبات و شکلات های کم شیرینی و داروهای ضد درد و کورتون می باشد. پسوریاسیس، التهاب وریدی، اسکلرودرم و تعدادی دیگر از بیماری ها نیز سبب گرفتاری و ناراحتی مفصل می گردد.